Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Drie woningen voor personeel van het Derde Gesticht in Veenhuizen

Woonhuis

Oude Norgerweg 4
9341TG Veenhuizen (gemeente Noordenveld)
Drenthe

Bouwjaar: 1884
Architect: W.C. Metzelaar Metzelaar WC 1884 W.C. Metzelaar


Beschrijving van Drie woningen voor personeel van het Derde Gesticht

Inleiding Blok van drie WONINGEN gebouwd in opdracht van het Ministerie van Justitie voor de beambten van het Derde Gesticht. De woningen zijn in 1884 ontworpen door W.C. Metzelaar volgens het toen geldende type IV. Later zijn ze aangepast volgens het type II. Omschrijving Evenwijdig aan de weg gelegen een bouwlaag tellend dubbel woonhuis op rechthoekige plattegrond met platte aanbouw aan achterzijde. Het geheel is uit baksteen opgetrokken in een sobere en functionele stijl en wordt gedekt door een met pannen belegd zadeldak; windveren, goot op klossen, schoorstenen in nok en voorste dakschild, staafankers. De voorgevels symmetrisch ingedeeld met 6- ruits schuiframen met luiken, opgeklampte deur met 2-ruits bovenlicht, alle getoogd. Zijgevels blind respectievelijk voorzien van een openslaand 6-ruits raam met vast kalf. Waardering Woningblok van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch, typologisch en stedebouwkundig belang, alsook van belang voor de geschiedenis van de Rijkswerkinrichting Veenhuizen; tevens van belang als functioneel onderdeel van het uitzonderlijk waardevolle complex Veenhuizen. Gaaf. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 478500
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Drie woningen voor personeel van het Derde Gesticht in Veenhuizen

Katoenspinnerij Voorm. katoenspinnerij ("Het Stoom")

Oude Norgerweg 3
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
INLEIDING Restant van de voormalige KATOENSPINNERIJ, gebouwd in 1839 in opdracht van de Maatschappij van Weldadigheid. Functioneerde als k..

Stoomhoeve

Stoomweg 3
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Omschrijving Haaks op de weg gelegen BOERDERIJ, opgetrokken in baksteen in sobere en functionele stijl, op een rechthoekige, later uitgebr..

Stoomhoeve, schuur

Stoomweg 3
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Omschrijving De parallel aan het hoofdgebouw gelegen oudere SCHUUR is opgetrokken in baksteen en wordt gedekt door een zadeldak met hollan..

Stoomhoeve, overkapping mestvaalt

Stoomweg 3
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Omschrijving De voormalige MESTVAALT-OVERKAPPING is geconstrueerd uit houten gebinten volgens het verbeterd Hollands spant en wordt gedekt..

Stoomhoeve, wagenloods

Stoomweg 3
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Omschrijving De WAGENLOODS is opgetrokken uit baksteen en wordt gedekt door een met pannen belegd zadeldak; windveren; goten op klossen. D..

Kaart & Routeplanner

Route naar Drie woningen voor personeel van het Derde Gesticht in Veenhuizen