Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Slachthuis in Veenhuizen

Nijverheid Industrie

Oude Gracht 40
9341AB Veenhuizen (gemeente Noordenveld)
Drenthe

Bouwjaar: 1891
Architect: W.C. Metzelaar Metzelaar WC 1891 W.C. Metzelaar


Beschrijving van Slachthuis

Inleiding SLACHTHUIS gebouwd in 1891 in opdracht van het Ministerie van Justitie, naar ontwerp van W.C. Metzelaar. Het gebouw staat op eenstedebouwkundig bepalende plek en sluit aan bij de bebouwingsschaal rond het oude Tweede Gesticht. Omschrijving Haaks op de weg gelegen, een bouwlaag tellend onderkelderd gebouw op rechthoekige plattegrond. Het deels onderkelderde gebouw is uit baksteen opgetrokken, in een sobere en functionele stijl en wordt gedekt door een zadeldak met oud-hollandse pan; staafankers; windveren; goot op klossen. De symmetrisch ingedeelde voorgevel heeft een licht getoogde, dubbele inrijdeur. In de zuidelijke zijgevel drie en in de noordelijke zijgevel vijf getoogde 12-ruits ramen met vast kalf. Twee getraliede kelderramen. Waardering Slachthuis van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch, typologisch en stedebouwkundig belang, alsook van belang als essentieel onderdeel van het uitzonderlijk waardevolle complex Veenhuizen. Gaaf. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 478498
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Slachthuis in Veenhuizen

Gevangenis (Tweede Gesticht)

Oude Gracht 15
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding GESTICHTSGEBOUW, bekend als Tweede Gesticht, gebouwd in 1823 in opdracht van de Maatschappij van Weldadigheid voor de huisvesting..

Orde en Tucht

Generaal van den Boschweg 11
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding Blok van twee WONINGEN gebouwd in 1908 in opdracht van het Ministerie van Justitie. Ontwerp, woningtype IV, is van W.C. Metzelaa..

Cellengebouw 2 Voorm. cellengebouw, dienstwoning

Oude Gracht 32
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding DIENSTWONING van het type II (of oud IV) gebouwd in 1889 in opdracht van het Ministerie van Justitie gelijktijdig met de verbouw..

Cellengebouw 1 Voorm. cellengebouw (Rode Pannen)

Oude Gracht 30
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding CELLENGEBOUW in 1860 gebouwd in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en ontworpen volgens de principes van A.C. Pi..

Klokkenstoel

Oude Gracht 15
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding (Gereconstrueerde)KLOKKESTOEL geplaatst voor de hoofdentree van het Tweede Gesticht. Omschrijving Constructie bestaande uit twe..

Kaart & Routeplanner

Route naar Slachthuis in Veenhuizen

Foto's (1)