Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Cellengebouw 2 Voorm. cellengebouw, dienstwoning in Veenhuizen

Woonhuis

Oude Gracht 32
9341AB Veenhuizen (gemeente Noordenveld)
Drenthe

Bouwjaar: 1889
Architect: W.C. Metzelaar Metzelaar WC 1889 W.C. Metzelaar


Beschrijving van Cellengebouw 2 Voorm. cellengebouw, dienstwoning

Inleiding DIENSTWONING van het type II (of oud IV) gebouwd in 1889 in opdracht van het Ministerie van Justitie gelijktijdig met de verbouwing van het cellengebouw. Ontwerper was W.C. Metzelaar. De woning is ingericht als kantoor voor het aangrenzende cellengebouw uit 1939- 1940. Omschrijving Haaks op de weg gelegen woonhuis op rechthoekige plattegrond met platte aanbouw aan achterzijde. Het geheel is uit baksteen opgetrokken in een sobere en functionele stijl en wordt gedekt door een met pannen belegd zadeldak; windveren; goot op klossen; houten dakkapellen; schoorstenen in nok en voorste dakschild; staafankers. De voorgevel is symmetrisch ingedeeld met 6-ruitsschuiframen met luiken; opgeklampte deur met 2-ruits bovenlicht; alle getoogd. Zijgevels blind respectievelijk voorzien van een openslaand 6-ruits raam met vast kalf. Waardering Dienstwoning van cultuurhistorisch, typologisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang alsook van belang als functioneel onderdeel van het uitzonderlijk waardevolle complex Veenhuizen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 478496
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Cellengebouw 2 Voorm. cellengebouw, dienstwoning in Veenhuizen

Cellengebouw 1 Voorm. cellengebouw (Rode Pannen)

Oude Gracht 30
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding CELLENGEBOUW in 1860 gebouwd in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en ontworpen volgens de principes van A.C. Pi..

Gevangenis (Tweede Gesticht)

Oude Gracht 15
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding GESTICHTSGEBOUW, bekend als Tweede Gesticht, gebouwd in 1823 in opdracht van de Maatschappij van Weldadigheid voor de huisvesting..

Slachthuis

Oude Gracht 40
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding SLACHTHUIS gebouwd in 1891 in opdracht van het Ministerie van Justitie, naar ontwerp van W.C. Metzelaar. Het gebouw staat op een..

Kazerne van de Marechaussee

Hospitaallaan 1
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding Gebouw opgericht als KAZERNE voor de Koninklijke Marachausee in 1886 in opdracht van het Ministerie van Justitie. Het ontwerp is..

R en S

Hospitaallaan 13
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding Blok van twee WONINGEN van het type II, gebouwd in 1909 in opdracht van het Ministerie van Justitie. Het ontwerp is van W.C. Met..

Kaart & Routeplanner

Route naar Cellengebouw 2 Voorm. cellengebouw, dienstwoning in Veenhuizen

Foto's (1)