Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Cellengebouw 1 Voorm. cellengebouw (Rode Pannen) in Veenhuizen

Gebouw

Oude Gracht 30
9341AB Veenhuizen (gemeente Noordenveld)
Drenthe

Bouwjaar: 1860 1889 (verb.) 1939-'40 (uitbr.)
Architect: A.C. Pierson W.C. Metzelaar (1889) Pierson 1860 A.C. Pierson W.C. Metzelaar (1889)


Beschrijving van Cellengebouw 1 Voorm. cellengebouw (Rode Pannen)

Inleiding CELLENGEBOUW in 1860 gebouwd in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en ontworpen volgens de principes van A.C. Pierson (ingenieur voor de gevangenisbouw ter ondersteuning van de Provinciale hoofdingenieur van Waterstaat). In 1889 werd in opdracht van het Ministerie van Justitie een verbouwing van het cellengebouw gerealiseerd. Daarbij werd een dienstwoning van het type II (of oud IV) gebouwd. Ontwerper was W.C. Metzelaar. Tegenwoordig is het oude cellengebouw in gebruik als magazijn van de gestichtswacht. De woning Oude Gracht 32 is ingericht als kantoor voor het aangrenzende cellengebouw uit 1939-1940. Omschrijving Evenwijdig aan de weg gelegen, een bouwlaag tellend gebouw op een rechthoekige plattegrond. Het geheel is uit baksteen opgetrokken in een sobere en functionele stijl en wordt gedekt door een met pannen belegd zadeldak; windveren; eenvoudige goot op klossen (deels gietijzer). In de oostelijke zijgevel een dubbele deur met gebogen bovendorpel; ernaast een 20-ruits ijzeren venster; de overige zijgevels uitgerust met 10-ruits ramen met gebogen bovendorpel en ijzeren vensterbanken. Waardering Cellengebouw van cultuurhistorisch, typologisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang alsook van belang als functioneel onderdeel van het uitzonderlijk waardevolle complex Veenhuizen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 478495
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Cellengebouw 1 Voorm. cellengebouw (Rode Pannen) in Veenhuizen

Cellengebouw 2 Voorm. cellengebouw, dienstwoning

Oude Gracht 32
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding DIENSTWONING van het type II (of oud IV) gebouwd in 1889 in opdracht van het Ministerie van Justitie gelijktijdig met de verbouw..

Gevangenis (Tweede Gesticht)

Oude Gracht 15
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding GESTICHTSGEBOUW, bekend als Tweede Gesticht, gebouwd in 1823 in opdracht van de Maatschappij van Weldadigheid voor de huisvesting..

Kazerne van de Marechaussee

Hospitaallaan 1
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding Gebouw opgericht als KAZERNE voor de Koninklijke Marachausee in 1886 in opdracht van het Ministerie van Justitie. Het ontwerp is..

Slachthuis

Oude Gracht 40
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding SLACHTHUIS gebouwd in 1891 in opdracht van het Ministerie van Justitie, naar ontwerp van W.C. Metzelaar. Het gebouw staat op een..

R en S

Hospitaallaan 13
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding Blok van twee WONINGEN van het type II, gebouwd in 1909 in opdracht van het Ministerie van Justitie. Het ontwerp is van W.C. Met..

Kaart & Routeplanner

Route naar Cellengebouw 1 Voorm. cellengebouw (Rode Pannen) in Veenhuizen

Foto's (1)