Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Schoolgebouw Voorm. schoolgebouw in Veenhuizen

Gebouw

Oude Gracht 2
9341AB Veenhuizen (gemeente Noordenveld)
Drenthe

Bouwjaar: 1875
Architect: J.F. Metzelaar Metzelaar JF 1875 J.F. Metzelaar


Beschrijving van Schoolgebouw Voorm. schoolgebouw

Inleiding Voormalig SCHOOLGEBOUW gebouwd in 1875 in opdracht van het Ministerie van Justitie. Het ontwerp is van J.F. Metzelaar. Het gebouw is ook in gebruik geweest als timmerwinkel en doet nu dienst als gebouw voor de medische dienst. Omschrijving Op een hoek gelegen, een bouwlaag tellend gebouw op, in hoofdzaak, rechthoekige plattegrond. Het geheel is uit baksteen opgetrokken en gedekt door een T-vormig zadeldak met pannen en een voorste deel met plat; schoorsteen; goot op klossen. De vrij gesloten voorgevel met een licht risaliserende entree met gepaneelde deur en een getoogd 2- ruits bovenlicht, had oorspronkelijk alleen kleine vensters maar heeft enkele wijzigingen ondergaan en aan de westgevel een uitbreiding gekregen met plat. De lokalen zijn uitgerust met brede van stijlen voorziene, getoogde vensters met roedenverdeling; accentuering van de hanekam met gele steen. De tuitgevels zijn voorzien van afdekplaten en een klimmend boogfries met in het midden rondboogvensters; smeedijzeren sierankers. Waardering Voormalig schoolgebouw van cultuurhistorisch, architectonisch, typologisch en stedebouwkundig belang alsook van belang als functioneel onderdeel van het uitzonderlijk waardevolle complex Veenhuizen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 478494
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Schoolgebouw Voorm. schoolgebouw in Veenhuizen

Klokkenstoel

Oude Gracht 15
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding (Gereconstrueerde)KLOKKESTOEL geplaatst voor de hoofdentree van het Tweede Gesticht. Omschrijving Constructie bestaande uit twe..

Werf De Werf (timmerwerkplaats)

Oude Gracht 4
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding WERKPLAATS gebouwd rond 1890 in opdracht van het Ministerie van Justitie, naar ontwerp van W.C. Metzelaar. Omschrijving Haaks o..

Werf De Werf (uitbr. timmerwerkplaats, portiersgebouw)

Oude Gracht 4
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding Haaks op de weg gelegen WERKPLAATS waarvan het langgerekte hoofdvolume waarschijnlijk rond 1870 is gebouwd en waaraan op de noor..

Orde en Tucht

Generaal van den Boschweg 11
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding Blok van twee WONINGEN gebouwd in 1908 in opdracht van het Ministerie van Justitie. Ontwerp, woningtype IV, is van W.C. Metzelaa..

Gevangenis (Tweede Gesticht)

Oude Gracht 15
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding GESTICHTSGEBOUW, bekend als Tweede Gesticht, gebouwd in 1823 in opdracht van de Maatschappij van Weldadigheid voor de huisvesting..

Kaart & Routeplanner

Route naar Schoolgebouw Voorm. schoolgebouw in Veenhuizen

Foto's (2)