Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Brandweerkazerne in Veenhuizen

Gebouw

Oude Gracht 10
9341AB Veenhuizen (gemeente Noordenveld)
Drenthe

Bouwjaar: ca. 1925 1925 ca. 1925


Beschrijving van Brandweerkazerne

Inleiding BRANDWEERKAZERNE gebouwd rond 1925 in opdracht van het Ministerie van Justitie. In de ventilatieschachten werden de brandweerslangen gehangen om te drogen. Het gebouw is nu in gebruik als zogenaamd accumulatorenhuis. Omschrijving Vrijstaand in de hoek van een weg, een bouwlaag tellend gebouw op rechthoekige plattegrond. Het geheel is uit baksteen opgetrokken in een sobere en functionele stijl en wordt gedekt door een met pannen belegd zadeldak; goot op klossen; windveren; dakruiter met zadeldak; ventilatieschacht met zadeldak. Zijgevels met 6-ruits ramen en later aangebrachte plaatijzeren inrijdeur. Topgevel met opgeklampte dubbele inrijdeur en loopdeur met 6-ruits bovenlicht; lateien; vlechting. Waardering Brandweerkazerne van cultuurhistorisch, architectonisch, typologisch en stedebouwkundig belang alsook van belang voor de geschiedenis van de Rijkswerkinrichting Veenhuizen; tevens van belang als functioneel onderdeel van het uitzonderlijk waardevolle complex Veenhuizen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 478491
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Brandweerkazerne in Veenhuizen

Werkzaamheid (drie woningen)

Oude Gracht 12
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding Blok van drie WONINGEN van het type II (oud IV), gebouwd in 1887 in opdracht van het Ministerie van Justitie. Het ontwerp is van ..

Werkzaamheid (drie woningen)

Oude Gracht 18
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding Blok van drie WONINGEN van het type II (oud IV), gebouwd in 1887 in opdracht van het Ministerie van Justitie. Het ontwerp is van..

Kazerne van de Marechaussee

Hospitaallaan 1
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding Gebouw opgericht als KAZERNE voor de Koninklijke Marachausee in 1886 in opdracht van het Ministerie van Justitie. Het ontwerp is..

R en S

Hospitaallaan 13
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding Blok van twee WONINGEN van het type II, gebouwd in 1909 in opdracht van het Ministerie van Justitie. Het ontwerp is van W.C. Met..

Leprozenhuis Voorm. leprozenhuis

Meidoornlaan 40
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding LEPROZENHUIS gebouwd in 1867 in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken voor de verpleging van lepra-patienten. In op..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)