Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hou en Trouw in Veenhuizen

Woonhuis

Meidoornlaan 47
9341AN Veenhuizen (gemeente Noordenveld)
Drenthe

Bouwjaar: 1897
Architect: W.C. Metzelaar Metzelaar WC 1897 W.C. Metzelaar


Beschrijving van Hou en Trouw

Inleiding Blok van twee WONINGEN waarvan de linker volgens type V en de rechter volgens type IV is gebouwd in opdracht van het Ministerie van Justitie. Het gebouw met midden in de voorgevel de naam Hou en Trouw is in 1897 gebouwd naar ontwerp van W.C. Metzelaar. Omschrijving Evenwijdig aan de weg gelegen, functioneel gebouwd dubbel woonhuis met verdieping en aangebouwd toegangsportaal, opgetrokken uit baksteen en gedekt door een aan een zijde doorgetrokken zadeldak met pannen en windveren; schoorsteen in het voorste dakschild; eenvoudig geprofileerde goot, staafankers. De gevels zijn symmetrisch ingedeeld door licht getoogde vensters met luiken, hardstenen vensterbanken en oorspronkelijk 12-ruits schuiframen en paarsgewijs geplaatste 4-ruits steekramen. Linker pand met aanbouw onder zadeldak, rechter pand met aanbouw onder lessenaardak; opgeklampte deur met lichtgetoogd 2-ruits bovenlicht en 6-ruits schuifraam. Waardering Woningblok van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch, typologisch en stedebouwkundig belang, alsook van belang voor de geschiedenis van de Rijkswerkinrichting Veenhuizen; tevens van belang als functioneel onderdeel van het uitzonderlijk waardevolle complex Veenhuizen. Gaaf. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 478481
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hou en Trouw in Veenhuizen

Levenslust

Meidoornlaan 43
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding Blok van twee WONINGEN van het type IV, gebouwd in opdracht van het Ministerie van Justitie. Het gebouw met midden in de voorgev..

Esserheem (Rijkswerkinrichting Tweede Gesticht)

Meidoornlaan 38
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding RIJKSWERKINRICHTING Tweede Gesticht, gebouwd tussen 1895 en 1900 in een sobere neo-renaissancistische stijl in opdracht van het ..

Vrede en Recht

Meidoornlaan 39
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding Evenwijdig aan de weg gelegen blok van twee WONINGEN van het type V en VI, gebouwd 1909 in opdracht van het Ministerie van Justi..

Woning

Meidoornlaan 36
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding WONING van het door architect J.G. Robbers ontwikkelde type 2, gebouwd rond 1920 in opdracht van het Ministerie van Justitie. He..

Verdraagzaamheid

Meidoornlaan 31
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding Blok van twee WONINGEN van het type IV, gebouwd in opdracht van het Ministerie van Justitie. Het gebouw met midden in de voorgev..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hou en Trouw in Veenhuizen

Foto's (1)