Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Leprozenhuis Voorm. leprozenhuis in Veenhuizen

Gebouw

Meidoornlaan 40
9340AA Veenhuizen (gemeente Noordenveld)
Drenthe

Bouwjaar: 1867


Beschrijving van Leprozenhuis Voorm. leprozenhuis

Inleiding LEPROZENHUIS gebouwd in 1867 in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken voor de verpleging van lepra-patienten. In opdracht van het Ministerie van Justitie werd het gebouw in 1923 ingericht als Gereformeerde Kerk en later als Denpendance van het Verenigingsgebouw. Het interieur is niet meer beschermenswaardig. Het in de nabijheid van het Hospitaal Vertrouw op God gelegen gebouw heeft een eigen oprijlaan vanaf de Meidoornlaan met klinkerbestrating en laanbeplanting. Omschrijving Op een ruim eigen terrein gelegen gebouw met langwerpige plattegrond en haakse uitbreiding aan de noordzijde. Het geheel is uit gepleisterde baksteen opgetrokken in een sobere en traditioneel aandoende stijl en wordt gedekt door een met pannen belegd zadeldak; windveren; goot op klossen. De gevelopbouw met plint, schijnvoegen in pleisterwerk, enkele 6-ruits schuiframen en overwegend ronboogvensters met gietijzeren roedenverdeling. Westelijke gevel met opgeklampte dubbele deur, waarboven rondboogvenster. Voorgevel aan oostelijke zijde met gepaneelde deur met 2-ruits bovenlicht; dicht gemetseld rondvenster in topgevel. Aan noordelijke zijde aanleunende schoorsteen en uitbreiding in bijpassende vormgeving. Waardering Leprozenhuis van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch, typologisch en stedebouwkundig belang, alsook van belang voor de geschiedenis van de Rijkswerkinrichting Veenhuizen; tevens van belang als (voormalig) functioneel onderdeel van het uitzonderlijk waardevolle complex Veenhuizen. Uniek en in hoofdlijnen gaaf. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 478479
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Leprozenhuis Voorm. leprozenhuis in Veenhuizen

Hospitaal 1 Hospitaal, hoofdgebouw (Vertrouw op God)

Hospitaallaan 6
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding HOSPITAAL gelegen op het voormalige ziekenhuisterrein. Gebouwd in 1893 in opdracht van het Ministerie van Justitie naar ontwerp v..

Hospitaal 2 Hospitaal, centrale keuken

Hospitaallaan 8
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding CENTRALE KEUKEN van het voormalig hospitaalterrein. Gebouwd rond 1893 in opdracht van het Ministerie van Justitie naar ontwerp v..

Hospitaal 3 Hospitaal, lijkenhuis

Hospitaallaan 8
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding LIJKENHUIS van het voormalige ziekenhuis. Gebouwd in 1893 in opdracht van het Ministerie van Justitie. Ontworpen door W.C. Metze..

Hulphospitaal Voorm. Hulphospitaal

Hospitaallaan 10
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding HULPHOSPITAAL gebouwd in 1893 in opdracht van het Ministerie van Justitie naar ontwerp van W.C. Metzelaar. Thans in gebruik als ..

Controle (woning huismeester hospitaal)

Hospitaallaan 2
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding Blok van twee WONINGEN gebouwd in opdracht van het Ministerie van Justitie voor de huismeester van het hospitaal. Het huis met mi..

Kaart & Routeplanner

Route naar Leprozenhuis Voorm. leprozenhuis in Veenhuizen

Foto's (1)