Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woning in Veenhuizen

Woonhuis

Meidoornlaan 2
9341AP Veenhuizen (gemeente Noordenveld)
Drenthe

Bouwjaar: 1887
Architect: W.C. Metzelaar Metzelaar WC 1887 W.C. Metzelaar


Beschrijving van Woning

Inleiding WONING van het type II gebouwd in 1887 in opdracht van het Ministerie van Justitie. Het ontwerp is van W.C. Metzelaar. De aanbouwen aan de achterzijde zijn voor de bescherming van ondergeschikt belang. Omschrijving Evenwijdig aan de weg gelegen een bouwlaag tellend woonhuis op rechthoekige plattegrond met platte aanbouw aan achterzijde. Het geheel is uit baksteen opgetrokken in een sobere en functionele stijl en wordt gedekt door een met pannen belegd zadeldak; windveren, goot op klossen, houten dakkapellen, schoorstenen, staafankers. De voorgevels symmetrisch ingedeeld met 6-ruits schuiframen met luiken, opgeklampte deur met 2-ruits bovenlicht, alle getoogd. Zijgevels blind respectievelijk voorzien van een openslaand 6-ruits raam met vast kalf. Waardering Woning van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch, typologisch en stedebouwkundig belang alsook van belang voor de geschiedenis van de Rijkswerkinrichting Veenhuizen; tevens van belang als functioneel onderdeel van het uitzonderlijk waardevolle complex Veenhuizen. Gaaf. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 478473
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woning in Veenhuizen

Hoeve 4

Kerklaan 56
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Omschrijving Haaks op de weg gelegen, sober en functioneel vormgegeven BOERDERIJ van het weinig voorkomende middenhuis-type, waarbij het ho..

Hoeve 4, wagenloods

Kerklaan 56
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Omschrijving De WAGENLOODS is opgetrokken uit baksteen en wordt gedekt door een aan een zijde doorgetrokken met pannen belegd zadeldak; win..

Hoeve 4, overkapping mestvaalt

Kerklaan 56
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Omschrijving De achter op het erf staande (voormalige) MESTVAALT-OVERKAPPING is geconstrueerd uit houten gebinten volgens het verbeterd Hol..

V, W en X

Meidoornlaan 17
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding Blok van drie WONINGEN gebouwd rond 1910 in opdracht van het Ministerie van Justitie; ontwerp, woningtype II, van W.C. Metzelaar..

Twee woningen

Meidoornlaan 20
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding Blok van twee WONINGEN van het door architect J.G. Robbers ontwikkelde type 2, gebouwd rond 1920 in opdracht van het Ministerie ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Woning in Veenhuizen

Foto's (1)