Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Rooms-katholieke pastorie in Veenhuizen

Kerkelijk Gebouw

Kerklaan 8
9341AV Veenhuizen (gemeente Noordenveld)
Drenthe

Bouwjaar: 1908
Architect: W.C. Metzelaar Metzelaar WC 1908 W.C. Metzelaar


Beschrijving van Rooms-katholieke pastorie

Inleiding PASTORIE gebouwd in 1908 in opdracht van het Ministerie van Justitie naar ontwerp van W.C. Metzelaar. Het gebouw is een variant op woningtype VII. Voor het huis ligt een verzorgde tuin met symmetrisch padenbeloop en onder andere enkele bruine beuken. De pastorie is functioneel en visueel verbonden met de eveneens beschermde RK kerk (Kerklaan 6). Omschrijving In sobere en functionele stijl gebouwd vrijstaand woonhuis metverdieping en aanbouw met plat aan noordzijde, opgetrokken in gepleisterd baksteen gedekt door een met pannen belegd afgewolfd zadeldak met pannen; schoorsteen, windveren en geprofileerde gootlijst op klossen. De gevelopbouw bestaat uit een gemetselde plint, gepleisterde gevels met daarin gemetselde banden; getoogde 6- ruits schuiframen met persiennes, natuurstenen vensterbanken, geblokte hanekam in metselwerk, staafankers. De voorgevel is symmetrisch ingedeeld en heeft een terugspringend portaal; in de oostelijke gevel een breed venster met stijlen ten behoeve van het trappenhuis; kelderluik. Waardering Pastorie van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch, typologisch en stedebouwkundig belang, alsook van belang voor de geschiedenis van de Rijkswerkinrichting Veenhuizen; tevens van belang als functioneel onderdeel van het uitzonderlijk waardevolle gebied Veenhuizen. Gaaf. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 478465
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Rooms-katholieke pastorie in Veenhuizen

St. Hieronymus Aemilianuskerk

Kerklaan 6
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Roomskatholieke KERK. Markant aan een der hoofdassen van de strafinrichting Veenhuizen en tegenover de eveneens beschermde hervormde kerk ui..

Schoolgebouw met woning (School met de Bijbel)

Kerklaan 10
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding SCHOOL MET WONING, gebouwd op de plaats waar eerder een uit 1826 daterende RK-kerk heeft gestaan. Na verbouwing van deze kerk to..

1 en 2

Kerklaan 2
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding Blok van twee WONINGEN van het type II, gebouwd in 1908 in opdracht van het Ministerie van Justitie. Het ontwerp is van W.C. Met..

Koepelkerk

Hoofdweg 112
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Nederlands Hervormde kerk. Achtkante koepelkerk uit 1825. Inventaris: Eenklaviers orgel in 1821 door J.A. Hillebrand gemaakt voor de Herv. K..

Verenigingsgebouw

Hoofdweg 116
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding Op een ruim eigen terrein gelegen VERENIGINGSGEBOUW bestaande uit conciergewoning, zalen, vergaderruimte en bibliotheek, gebouwd ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)