Meer dan 63.000 rijksmonumenten


1 en 2 in Veenhuizen

Woonhuis

Kerklaan 2
9341AV Veenhuizen (gemeente Noordenveld)
Drenthe

Bouwjaar: 1908
Architect: W.C. Metzelaar Metzelaar WC 1908 W.C. Metzelaar


Beschrijving van 1 en 2

Inleiding Blok van twee WONINGEN van het type II, gebouwd in 1908 in opdracht van het Ministerie van Justitie. Het ontwerp is van W.C. Metzelaar. In de topgevels de cijfers '1' en '2'. De woningen zijn in gebruik geweest als post van de Rijkspolitie. Omschrijving Evenwijdig aan de weg gelegen een bouwlaag tellend dubbel woonhuis op rechthoekige plattegrond met platte aanbouw aan achterzijde. Het geheel is uit baksteen opgetrokken in een sobere en functionele stijl en wordt gedekt door een met pannen belegd zadeldak; windveren, goot op klossen, houten dakkapellen, schoorstenen in nok en voorste dakschild, staafankers. De voorgevels symmetrisch ingedeeld met 6-ruits schuiframen met luiken, opgeklampte deur met 2-ruits bovenlicht, alle getoogd. Zijgevels blind respectievelijk voorzien van een openslaand 6-ruits raam met vast kalf. Waardering Woningblok van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch, typologisch en stedebouwkundig belang, alsook van belang voor de geschiedenis van de Rijkswerkinrichting Veenhuizen; tevens van belang als functioneel onderdeel van het uitzonderlijk waardevolle gebied Veenhuizen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 478463
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van 1 en 2 in Veenhuizen

St. Hieronymus Aemilianuskerk

Kerklaan 6
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Roomskatholieke KERK. Markant aan een der hoofdassen van de strafinrichting Veenhuizen en tegenover de eveneens beschermde hervormde kerk ui..

Koepelkerk

Hoofdweg 112
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Nederlands Hervormde kerk. Achtkante koepelkerk uit 1825. Inventaris: Eenklaviers orgel in 1821 door J.A. Hillebrand gemaakt voor de Herv. K..

Rooms-katholieke pastorie

Kerklaan 8
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding PASTORIE gebouwd in 1908 in opdracht van het Ministerie van Justitie naar ontwerp van W.C. Metzelaar. Het gebouw is een variant ..

Verenigingsgebouw

Hoofdweg 116
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding Op een ruim eigen terrein gelegen VERENIGINGSGEBOUW bestaande uit conciergewoning, zalen, vergaderruimte en bibliotheek, gebouwd ..

Schoolgebouw met woning (School met de Bijbel)

Kerklaan 10
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding SCHOOL MET WONING, gebouwd op de plaats waar eerder een uit 1826 daterende RK-kerk heeft gestaan. Na verbouwing van deze kerk to..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)