Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Schoolgebouw met woning (School met de Bijbel) in Veenhuizen

Gebouw

Kerklaan 10
9341AV Veenhuizen (gemeente Noordenveld)
Drenthe

Bouwjaar: 1927

(1 recensie)

Beschrijving van Schoolgebouw met woning (School met de Bijbel)

Inleiding SCHOOL MET WONING, gebouwd op de plaats waar eerder een uit 1826 daterende RK-kerk heeft gestaan. Na verbouwing van deze kerk tot hulpcellengebouw in 1913, gaf het Ministerie van Justitie in 1945 opdracht tot de bouw van een geheel nieuw schoolgebouw met woning. Een uitbreiding met platte aanbouw is toegevoegd evenals de vrij recente uitbreiding aan de achterzijde, die overigens buiten de bescherming valt. Omschrijving Gebouwd met de kenmerken van de Interbellum-architectuur. Het geheel is in baksteen opgetrokken, gepleisterd (met uitzondering van een klein gedeelte van de topgevel van het woonhuis) en gedekt door een samengesteld met pannen belegd zadeldak, deels met knik; platte aanbouw; goot op klossen. Diverse vensters met in bovenlicht horizontale roeden, westelijke gevel woonhuis met spaarvelden; erker. Topgevel met entree met zijlichten onder luifel, verticale accenten versterkt door sober decoratief metselwerk. Waardering School en woning van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang, alsook van belang voor de geschiedenis van de Rijkswerkinrichting Veenhuizen; tevens van belang als functioneel onderdeel van het uitzonderlijk waardevolle gebied Veenhuizen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 478462
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen (1)

Schoolgebouw met woning (School met de Bijbel)
4
Recensie door: ()
Het was mijn school Meneer Huisman Meester Hengstman
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Schoolgebouw met woning (School met de Bijbel) in Veenhuizen

Rooms-katholieke pastorie

Kerklaan 8
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding PASTORIE gebouwd in 1908 in opdracht van het Ministerie van Justitie naar ontwerp van W.C. Metzelaar. Het gebouw is een variant ..

St. Hieronymus Aemilianuskerk

Kerklaan 6
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Roomskatholieke KERK. Markant aan een der hoofdassen van de strafinrichting Veenhuizen en tegenover de eveneens beschermde hervormde kerk ui..

1 en 2

Kerklaan 2
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding Blok van twee WONINGEN van het type II, gebouwd in 1908 in opdracht van het Ministerie van Justitie. Het ontwerp is van W.C. Met..

Koepelkerk

Hoofdweg 112
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Nederlands Hervormde kerk. Achtkante koepelkerk uit 1825. Inventaris: Eenklaviers orgel in 1821 door J.A. Hillebrand gemaakt voor de Herv. K..

Verenigingsgebouw

Hoofdweg 116
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding Op een ruim eigen terrein gelegen VERENIGINGSGEBOUW bestaande uit conciergewoning, zalen, vergaderruimte en bibliotheek, gebouwd ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Schoolgebouw met woning (School met de Bijbel) in Veenhuizen

Foto's (1)