Hulphospitaal Voorm. Hulphospitaal in Veenhuizen

Hospitaallaan 10
9341AH Veenhuizen (gemeente Noordenveld)

Architect: W.C. Metzelaar Metzelaar WC 1893 W.C. Metzelaar

Beschrijving van Hulphospitaal Voorm. Hulphospitaal

Inleiding HULPHOSPITAAL gebouwd in 1893 in opdracht van het Ministerie van Justitie naar ontwerp van W.C. Metzelaar. Thans in gebruik als dienstgebouw. Omschrijving Sober en functioneel vormgegeven gebouw met aandacht voor enkele decoratieve details. Het uit baksteen opgetrokken gebouw bestaat uit een ruime bouwlaag en wordt gedekt door een zadeldak belegd met pannen; schoorstenen in voorste dakschild; geprofileerde goot; fries met siermetselwerk en triglyphen; rechthoekige gietijzeren hemelwaterafvoer. Kopse gevels met klimmend blokfries onder de daklijst; sierankers en rondboog zolderluik. Symmetrisch ingedeelde voorgevel; grote, deels openslaande 16-ruits ramen waarvan de stijlen van snijwerk zijn voorzien, verzonken tandlijsten, natuurstenen vensterbanken. Noordelijke zijde met een dwarsvolume met steekkap en een platte aanbouw; entree; ruime 6-r uits ramen met ontlastingsboog. Waardering Hulphospitaal van belang als essentieel en functioneel onderdeel van het hospitaalcomplex. Gaaf. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)