Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Een van Zin (twee woningen voor ziekenhuispersoneel) in Veenhuizen

Woonhuis

Hospitaallaan 45
9341AG Veenhuizen (gemeente Noordenveld)
Drenthe

Bouwjaar: 1909
Architect: W.C. Metzelaar Metzelaar WC 1909 W.C. Metzelaar


Beschrijving van Een van Zin (twee woningen voor ziekenhuispersoneel)

Inleiding Blok van twee WONINGEN van het type IV, gebouwd in opdracht van het Ministerie van Justitie voor beambten van het ziekenhuis. Het gebouw met midden in de voorgevel de naam Een van Zin is in 1909 gebouwd naar ontwerp van W.C. Metzelaar. Visueel sterk verbonden met de woningen Ontwikkeling; Helpt Elkander. Omschrijving Evenwijdig aan de weg gelegen, functioneel gebouwd dubbel woonhuis met verdieping en aangebouwd toegangsportaal, opgetrokken uit baksteen en gedekt door een aan een zijde doorgetrokken zadeldak met pannen en windveren. Schoorsteen in het voorste dakschild; eenvoudig geprofileerde goot, staafankers. De gevels zijn symmetrisch ingedeeld door licht getoogde vensters met luiken, hardstenen vensterbanken en oorspronkelijk 12-ruits schuiframen (thans resteert daarvan nog een 6-ruits bovenlicht) en paarsgewijs geplaatste 4- ruits steekramen. Portaal onder lessenaardak; opgeklampte deur met lichtgetoogd 2-ruits bovenlicht en 6-ruits schuifraam. Waardering Woningblok van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch, typologisch en stedebouwkundig belang, alsook van belang voor de geschiedenis van de Rijkswerkinrichting Veenhuizen; tevens van belang als functioneel onderdeel van het uitzonderlijk waardevolle gebied Veenhuizen. Overwegend gaaf. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 478456
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Een van Zin (twee woningen voor ziekenhuispersoneel) in Veenhuizen

Helpt Elkander (twee woningen voor ziekenhuispersoneel)

Hospitaallaan 41
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding Blok van twee WONINGEN van het type IV, gebouwd in opdracht van het Ministerie van Justitie voor beambten van het ziekenhuis. Het..

Ontwikkeling (twee woningen voor ziekenhuispersoneel)

Hospitaallaan 37
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding Blok van twee WONINGEN van het type V, gebouwd in opdracht van het Ministerie van Justitie voor beambten van het ziekenhuis. Het..

Drie woningen voor ziekenhuispersoneel

Hospitaallaan 26
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding Blok van drie DIENSTWONINGEN, gebouwd in opdracht van het Ministerie van Justitie voor de beambten van het ziekenhuis. De huizen..

Plichtgevoel (apothekerswoning)

Hospitaallaan 24
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding In opdracht van het Ministerie van Justitie gebouwd als WONING voor de apotheker. Het gebouw met midden in de voorgevel de naam ..

Bitter en Zoet (apotheek annex woning assistent-apotheker)

Hospitaallaan 20
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding APOTHEEK ANNEX DIENSTWONING, gebouwd in opdracht van het Ministerie van Justitie voor de assistent-apotheker. Het gebouw met mid..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)