Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Drie woningen voor ziekenhuispersoneel in Veenhuizen

Woonhuis

Hospitaallaan 26
9341AH Veenhuizen (gemeente Noordenveld)
Drenthe

Bouwjaar: 1893 1908 (verb.)
Architect: W.C. Metzelaar Metzelaar WC 1893 W.C. Metzelaar


Beschrijving van Drie woningen voor ziekenhuispersoneel

Inleiding Blok van drie DIENSTWONINGEN, gebouwd in opdracht van het Ministerie van Justitie voor de beambten van het ziekenhuis. De huizen zijn in 1893 ontworpen door W.C. Metzelaar volgens het toen geldende type IV. In 1908, na herindeling van de woningtypes, zijn ze verbouwd volgens woningtype II. Omschrijving Evenwijdig aan de weg gelegen rij aaneengesloten woningen op rechthoekige plattegrond met platte aanbouw aan achterzijde. Het geheel is uit baksteen opgetrokken in een sobere en functionele stijl en wordt gedekt door een zadeldak met pannen; schoorstenen op de nok en in het achterste dakvlak; windveren; eenvoudige goot op klossen. De gevels worden bepaald door getoogde 6-ruits schuiframen met luiken; opgeklampte deur met 2-ruits bovenlicht; staafankers. Wit gepleisterde hoeklisenen. Topgevel met een klein 4-ruits raam. Waardering Woningblok van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch, typologisch en stedebouwkundig belang, alsook van belang voor de geschiedenis van de Rijkswerkinrichting Veenhuizen; tevens van belang als functioneel onderdeel van het uitzonderlijk waardevolle gebied Veenhuizen. Gaaf. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 478453
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Drie woningen voor ziekenhuispersoneel in Veenhuizen

Plichtgevoel (apothekerswoning)

Hospitaallaan 24
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding In opdracht van het Ministerie van Justitie gebouwd als WONING voor de apotheker. Het gebouw met midden in de voorgevel de naam ..

Bitter en Zoet (apotheek annex woning assistent-apotheker)

Hospitaallaan 20
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding APOTHEEK ANNEX DIENSTWONING, gebouwd in opdracht van het Ministerie van Justitie voor de assistent-apotheker. Het gebouw met mid..

Ontwikkeling (twee woningen voor ziekenhuispersoneel)

Hospitaallaan 37
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding Blok van twee WONINGEN van het type V, gebouwd in opdracht van het Ministerie van Justitie voor beambten van het ziekenhuis. Het..

Hulphospitaal Voorm. Hulphospitaal

Hospitaallaan 10
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding HULPHOSPITAAL gebouwd in 1893 in opdracht van het Ministerie van Justitie naar ontwerp van W.C. Metzelaar. Thans in gebruik als ..

Helpt Elkander (twee woningen voor ziekenhuispersoneel)

Hospitaallaan 41
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding Blok van twee WONINGEN van het type IV, gebouwd in opdracht van het Ministerie van Justitie voor beambten van het ziekenhuis. Het..

Kaart & Routeplanner

Route naar Drie woningen voor ziekenhuispersoneel in Veenhuizen

Foto's (1)