Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Controle (woning huismeester hospitaal) in Veenhuizen

Woonhuis

Hospitaallaan 2
9341AH Veenhuizen (gemeente Noordenveld)
Drenthe

Bouwjaar: 1905
Architect: W.C. Metzelaar Metzelaar WC 1905 W.C. Metzelaar


Beschrijving van Controle (woning huismeester hospitaal)

Inleiding Blok van twee WONINGEN gebouwd in opdracht van het Ministerie van Justitie voor de huismeester van het hospitaal. Het huis met midden in de voorgevel de naam Controle is in 1905 gebouwd naar ontwerp van W.C. Metzelaar en is een variant van woningtype IV en V; het is functioneel zowel als visueel sterk verbonden met het Hospitaal (Hospitaallaan 16). Omschrijving Evenwijdig aan de weg gelegen twee bouwlagen tellend gebouw op rechthoekige plattegrond. Het geheel is uit baksteen opgetrokken in een sobere en functionele stijl en wordt gedekt door een aan een zijde doorgetrokken zadeldak met pannen en windveren; schoorsteen in voorste dakschild; eenvoudig geprofileerde goot; staafankers. De symmetrisch ingedeelde voorgevel heeft licht getoogde vensters (oorspronkelijk 12-ruits schuiframen) met persiennes, natuurstenen vensterbanken, paarsgewijs geplaatste 4-ruits steekramen. Inspringend portaal in het midden met scheef geplaatste entree, latei op natuurstenen consoles, segmentboog met in spaarveld naam. Aanbouw zijgevel met lessenaardak. Waardering Woningblok van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch, typologisch en stedebouwkundig belang, alsook van belang voor de geschiedenis van de Rijkswerkinrichting Veenhuizen; tevens van belang als functioneel onderdeel van het uitzonderlijk waardevolle gebied Veenhuizen. Overwegend gaaf. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 478452
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Controle (woning huismeester hospitaal) in Veenhuizen

Toewijding (woning geneesheer)

Hospitaallaan 16
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding DIENSTWONING, gebouwd in opdracht van het Ministerie van Justitie voor de geneesheer. Het gebouw met midden in de voorgevel de n..

Hospitaal 2 Hospitaal, centrale keuken

Hospitaallaan 8
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding CENTRALE KEUKEN van het voormalig hospitaalterrein. Gebouwd rond 1893 in opdracht van het Ministerie van Justitie naar ontwerp v..

Hospitaal 3 Hospitaal, lijkenhuis

Hospitaallaan 8
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding LIJKENHUIS van het voormalige ziekenhuis. Gebouwd in 1893 in opdracht van het Ministerie van Justitie. Ontworpen door W.C. Metze..

Hospitaal 1 Hospitaal, hoofdgebouw (Vertrouw op God)

Hospitaallaan 6
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding HOSPITAAL gelegen op het voormalige ziekenhuisterrein. Gebouwd in 1893 in opdracht van het Ministerie van Justitie naar ontwerp v..

Bitter en Zoet (apotheek annex woning assistent-apotheker)

Hospitaallaan 20
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding APOTHEEK ANNEX DIENSTWONING, gebouwd in opdracht van het Ministerie van Justitie voor de assistent-apotheker. Het gebouw met mid..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)