Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Plichtgevoel (apothekerswoning) in Veenhuizen

Woonhuis

Hospitaallaan 24
9341AH Veenhuizen (gemeente Noordenveld)
Drenthe

Bouwjaar: 1893
Architect: W.C. Metzelaar Metzelaar WC 1893 W.C. Metzelaar


Beschrijving van Plichtgevoel (apothekerswoning)

Inleiding In opdracht van het Ministerie van Justitie gebouwd als WONING voor de apotheker. Het gebouw met midden in de voorgevel de naam Plichtgevoel is in 1893 gebouwd naar ontwerp van W.C. Metzelaar; het is functioneel zowel als visueel sterk verbonden met de apotheek Bitter en Zoet en de apothekerswoning Plichtgevoel (respectievelijk Hospitaallaan 16 en 20;22). Omschrijving Evenwijdig aan de straat gelegen woning in sobere en functionele stijl vormgegeven. Het uit baksteen opgetrokken pand wordt gedekt door een afgewolfd zadeldak met pannen; schoorstenen; eenvoudige goot op klossen. De symmetrisch ingedeelde gevels worden geleed door getoogde 6-ruits schuiframen met natuurstenen vensterbanken, deels met persiennes; kleinere getoogde ramen in de kopse gevels; staafankers. De zuidelijke zijgevel, waarin de toegangsdeur met bovenlicht, en de hoeken aan de noordzijde zijn voorzien van blokbepleistering. Achtergevel met 3 kleine getoogde ramen ten behoeve van het trappenhuis; aanbouw met lessenaarsdak. Waardering Apothekerswoning van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch, typologisch en stedebouwkundig belang, alsook van belang voor de geschiedenis van de Rijkswerkinrichting Veenhuizen; tevens van belang als functioneel onderdeel van het uitzonderlijk waardevolle gebied Veenhuizen. Gaaf. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 478451
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Plichtgevoel (apothekerswoning) in Veenhuizen

Bitter en Zoet (apotheek annex woning assistent-apotheker)

Hospitaallaan 20
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding APOTHEEK ANNEX DIENSTWONING, gebouwd in opdracht van het Ministerie van Justitie voor de assistent-apotheker. Het gebouw met mid..

Drie woningen voor ziekenhuispersoneel

Hospitaallaan 26
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding Blok van drie DIENSTWONINGEN, gebouwd in opdracht van het Ministerie van Justitie voor de beambten van het ziekenhuis. De huizen..

Toewijding (woning geneesheer)

Hospitaallaan 16
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding DIENSTWONING, gebouwd in opdracht van het Ministerie van Justitie voor de geneesheer. Het gebouw met midden in de voorgevel de n..

Hulphospitaal Voorm. Hulphospitaal

Hospitaallaan 10
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding HULPHOSPITAAL gebouwd in 1893 in opdracht van het Ministerie van Justitie naar ontwerp van W.C. Metzelaar. Thans in gebruik als ..

Hospitaal 2 Hospitaal, centrale keuken

Hospitaallaan 8
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding CENTRALE KEUKEN van het voormalig hospitaalterrein. Gebouwd rond 1893 in opdracht van het Ministerie van Justitie naar ontwerp v..

Kaart & Routeplanner

Route naar Plichtgevoel (apothekerswoning) in Veenhuizen

Foto's (1)