Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Toewijding (woning geneesheer) in Veenhuizen

Woonhuis

Hospitaallaan 16
9341AH Veenhuizen (gemeente Noordenveld)
Drenthe

Bouwjaar: 1893
Architect: W.C. Metzelaar Metzelaar WC 1893 W.C. Metzelaar


Beschrijving van Toewijding (woning geneesheer)

Inleiding DIENSTWONING, gebouwd in opdracht van het Ministerie van Justitie voor de geneesheer. Het gebouw met midden in de voorgevel de naam Toewijding is in 1893 gebouwd naar ontwerp van W.C. Metzelaar; het is functioneel zowel als visueel sterk verbonden met de aangrenzende apotheek Bitter en Zoet en de apothekerswoning Plichtgevoel (respectievelijk Hospitaallaan 20;22 en 24). Omschrijving Evenwijdig aan de weg gelegen twee bouwlagen tellend woonhuis op rechthoekige plattegrond. Het geheel is uit baksteen opgetrokken in een sobere en functionele stijl en wordt gedekt door een met pannen belegd zadeldak; windveren; schoorstenen; eenvoudige goot op klossen. De symmetrisch ingedeelde gevels worden geleed door getoogde 6-ruits schuiframen met natuurstenen vensterbanken, deels met persiennes; kleinere getoogde ramen in de kopse gevels; staafankers. De zuidelijke zijgevel, waarin de deur met bovenlicht, en de hoeken aan de noordzijde zijn voorzien van blokbepleistering. Achtergevel met getoogd 6-ruits schuifraam en persiennes, 2 kleine getoogde ramen en daarboven smalle 10-ruits ramen ten behoeve van het trappenhuis; aanbouw met plat. Waardering Dienstwoning van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch, typologisch en stedebouwkundig belang, alsook van belang voor de geschiedenis van de Rijkswerkinrichting Veenhuizen; tevens van belang als functioneel onderdeel van het uitzonderlijk waardevolle gebied Veenhuizen. Gaaf. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 478449
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Toewijding (woning geneesheer) in Veenhuizen

Bitter en Zoet (apotheek annex woning assistent-apotheker)

Hospitaallaan 20
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding APOTHEEK ANNEX DIENSTWONING, gebouwd in opdracht van het Ministerie van Justitie voor de assistent-apotheker. Het gebouw met mid..

Hospitaal 2 Hospitaal, centrale keuken

Hospitaallaan 8
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding CENTRALE KEUKEN van het voormalig hospitaalterrein. Gebouwd rond 1893 in opdracht van het Ministerie van Justitie naar ontwerp v..

Hospitaal 3 Hospitaal, lijkenhuis

Hospitaallaan 8
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding LIJKENHUIS van het voormalige ziekenhuis. Gebouwd in 1893 in opdracht van het Ministerie van Justitie. Ontworpen door W.C. Metze..

Hospitaal 1 Hospitaal, hoofdgebouw (Vertrouw op God)

Hospitaallaan 6
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding HOSPITAAL gelegen op het voormalige ziekenhuisterrein. Gebouwd in 1893 in opdracht van het Ministerie van Justitie naar ontwerp v..

Plichtgevoel (apothekerswoning)

Hospitaallaan 24
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding In opdracht van het Ministerie van Justitie gebouwd als WONING voor de apotheker. Het gebouw met midden in de voorgevel de naam ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Toewijding (woning geneesheer) in Veenhuizen

Foto's (1)