Meer dan 63.000 rijksmonumenten


R en S in Veenhuizen

Woonhuis

Hospitaallaan 13
9341AG Veenhuizen (gemeente Noordenveld)
Drenthe

Bouwjaar: 1909
Architect: W.C. Metzelaar Metzelaar WC 1909 W.C. Metzelaar


Beschrijving van R en S

Inleiding Blok van twee WONINGEN van het type II, gebouwd in 1909 in opdracht van het Ministerie van Justitie. Het ontwerp is van W.C. Metzelaar. In de topgevels de letters 'R' en 'S'. Omschrijving Evenwijdig aan de weg gelegen een bouwlaag tellend dubbel woonhuis op rechthoekige plattegrond met platte aanbouw aan de achterzijde. Het geheel is uit baksteen opgetrokken in een sobere en functionele stijl en wordt gedekt door een met pannen belegd zadeldak; windveren, goot op klossen, houten dakkapellen, schoorstenen in nok en voorste dakschild, staafankers. De voorgevels symmetrisch ingedeeld met 6-ruits schuiframen met luiken, opgeklampte deur met 2-ruits bovenlicht, alle getoogd. Zijgevels blind respectievelijk voorzien van een openslaand 6-ruits raam met vast kalf. Waardering Woningblok van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch, typologisch en stedebouwkundig belang, alsook van belang voor de geschiedenis van de Rijkswerkinrichting Veenhuizen; tevens van belang als functioneel onderdeel van het uitzonderlijk waardevolle gebied Veenhuizen. Gaaf. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 478446
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van R en S in Veenhuizen

T en U

Hospitaallaan 17
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding Blok van twee WONINGEN van het type II, gebouwd in 1909 in opdracht van het Ministerie van Justitie. Het ontwerp is van W.C. Met..

Kazerne van de Marechaussee

Hospitaallaan 1
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding Gebouw opgericht als KAZERNE voor de Koninklijke Marachausee in 1886 in opdracht van het Ministerie van Justitie. Het ontwerp is..

Controle (woning huismeester hospitaal)

Hospitaallaan 2
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding Blok van twee WONINGEN gebouwd in opdracht van het Ministerie van Justitie voor de huismeester van het hospitaal. Het huis met mi..

Werkzaamheid (drie woningen)

Oude Gracht 18
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding Blok van drie WONINGEN van het type II (oud IV), gebouwd in 1887 in opdracht van het Ministerie van Justitie. Het ontwerp is van..

Werkzaamheid (drie woningen)

Oude Gracht 12
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding Blok van drie WONINGEN van het type II (oud IV), gebouwd in 1887 in opdracht van het Ministerie van Justitie. Het ontwerp is van ..

Kaart & Routeplanner

Route naar R en S in Veenhuizen

Foto's (1)