Hospitaal 4 Hospitaal, ijskelder in Veenhuizen

Hospitaallaan 14
9341AH Veenhuizen (gemeente Noordenveld)

Architect: verm. W.C. Metzelaar Metzelaar WC 1895 verm. W.C. Metzelaar

Beschrijving van Hospitaal 4 Hospitaal, ijskelder

Inleiding IJSKELDER van een zeldzaam eivormig type, gebouwd omstreeks 1895 in opdracht van het Ministerie van Justitie ten behoeve van het Hospitaal "Vertrouw op God". Het ontwerp is vermoedelijk van W.C. Metzelaar. Omschrijving Sober en functioneel uit baksteen opgetrokken koepelvormig object, dat aan de buitenkant is gepleisterd (deels verdwenen) en oorspronkelijk geheel door een dikke laag turf (60 cm) was afgedekt. De wanden van de koepel varieren van 33 cm aan de bovenzijde tot ongeveer 1 m aan de onderzijde. Op de koepel, die toegankelijk was via een trap en een inmiddels dichtgemetseld luik, bevinden zich twee gemetselde uitstulpingen die vermoedelijk dienden als bevestigingspunt voor een houten platform met leuningen. Zeven grote bomen boden de ijskelder extra schaduw. Waardering IJskelder van belang als essentieel en functioneel onderdeel van het hospitaalcomplex; tevens van architectuurhistorisch en typologisch belang. Zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)