Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hospitaal 4 Hospitaal, ijskelder in Veenhuizen

Tuin Park Landgoed

Hospitaallaan 14
9341AH Veenhuizen (gemeente Noordenveld)
Drenthe

Bouwjaar: ca. 1895 1895 ca. 1895
Architect: verm. W.C. Metzelaar Metzelaar WC 1895 verm. W.C. Metzelaar


Beschrijving van Hospitaal 4 Hospitaal, ijskelder

Inleiding IJSKELDER van een zeldzaam eivormig type, gebouwd omstreeks 1895 in opdracht van het Ministerie van Justitie ten behoeve van het Hospitaal "Vertrouw op God". Het ontwerp is vermoedelijk van W.C. Metzelaar. Omschrijving Sober en functioneel uit baksteen opgetrokken koepelvormig object, dat aan de buitenkant is gepleisterd (deels verdwenen) en oorspronkelijk geheel door een dikke laag turf (60 cm) was afgedekt. De wanden van de koepel varieren van 33 cm aan de bovenzijde tot ongeveer 1 m aan de onderzijde. Op de koepel, die toegankelijk was via een trap en een inmiddels dichtgemetseld luik, bevinden zich twee gemetselde uitstulpingen die vermoedelijk dienden als bevestigingspunt voor een houten platform met leuningen. Zeven grote bomen boden de ijskelder extra schaduw. Waardering IJskelder van belang als essentieel en functioneel onderdeel van het hospitaalcomplex; tevens van architectuurhistorisch en typologisch belang. Zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 478444
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hospitaal 4 Hospitaal, ijskelder in Veenhuizen

Hulphospitaal Voorm. Hulphospitaal

Hospitaallaan 10
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding HULPHOSPITAAL gebouwd in 1893 in opdracht van het Ministerie van Justitie naar ontwerp van W.C. Metzelaar. Thans in gebruik als ..

Drie woningen voor ziekenhuispersoneel

Hospitaallaan 26
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding Blok van drie DIENSTWONINGEN, gebouwd in opdracht van het Ministerie van Justitie voor de beambten van het ziekenhuis. De huizen..

Hospitaal 1 Hospitaal, hoofdgebouw (Vertrouw op God)

Hospitaallaan 6
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding HOSPITAAL gelegen op het voormalige ziekenhuisterrein. Gebouwd in 1893 in opdracht van het Ministerie van Justitie naar ontwerp v..

Plichtgevoel (apothekerswoning)

Hospitaallaan 24
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding In opdracht van het Ministerie van Justitie gebouwd als WONING voor de apotheker. Het gebouw met midden in de voorgevel de naam ..

Hospitaal 2 Hospitaal, centrale keuken

Hospitaallaan 8
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding CENTRALE KEUKEN van het voormalig hospitaalterrein. Gebouwd rond 1893 in opdracht van het Ministerie van Justitie naar ontwerp v..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)