Leering door Voorbeeld (woonhuis hoofd der school) in Veenhuizen

Generaal van den Boschweg 38
9341AD Veenhuizen (gemeente Noordenveld)

Architect: W.C. Metzelaar Metzelaar WC 1909 W.C. Metzelaar

Beschrijving van Leering door Voorbeeld (woonhuis hoofd der school)

Inleiding WOONHUIS gebouwd in 1909 voor het hoofd der school, in opdracht van het Ministerie van Justitie. Ontwerp, woningtype VI (in deze vorm eenmalig), afkomstig van W.C. Metzelaar. De naam 'Leering door Voorbeeld' is asymmetrisch in voorgevel geplaatst. Omschrijving In sobere en functionele stijl uitgevoerd woonhuis. Opgetrokken uit baksteen en gedekt door een aan een zijde doorgetrokken zadeldak met pannen en windveren. Een schoorsteen in voorste dakschild; eenvoudig geprofileerde goot; staafankers. De gevelindeling wordt bepaald door licht getoogde 6-ruits schuiframen met luiken, 4-ruits steekramen op de verdieping; hardstenen vensterbanken. De voorgevel springt aan de linkerzijde even in. Portaal onder lessenaardak; opgeklampte deur met licht getoogde 2-ruits bovenlicht. De zuidelijke zijgevel heeft enkele kleine ramen. Waardering Essentieel onderdeel van het uitzonderlijk waardevolle complex Veenhuizen en van architectonisch, typologisch en stedebouwkundig belang. Zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)