Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vooruit (woningen bakkersbaas/-opzichter en onderdirecteur landbouw) in Veenhuizen

Woonhuis

Generaal van den Boschweg 50
9341AD Veenhuizen (gemeente Noordenveld)
Drenthe

Bouwjaar: 1889
Architect: W.C. Metzelaar Metzelaar WC 1889 W.C. Metzelaar


Beschrijving van Vooruit (woningen bakkersbaas/-opzichter en onderdirecteur landbouw)

Inleiding Blok van twee WONINGEN gebouwd in 1889 in opdracht van het Ministerie van Justitie voor de bakkersbaas/opzichter en de onderdirecteur van de landbouw. Ontwerp, woningtype IV en V, is afkomstig van W.C. Metzelaar. De naam 'Vooruit' is symmetrisch geplaatst in de voorgevel. Omschrijving Evenwijdig aan de weg gelegen dubbel woonhuis gebouwd in sobere en functionele stijl. Uit baksteen opgetrokken en gedekt door een aan een zijde doorgetrokken zadeldak met pannen; windveren; eenvoudig geprofileerde goot. De zuidelijke zijgevel en de noordelijke hoeken zijn voorzien van blokbepleistering; staafankers. De gevels zijn symmetrisch ingedeeld door licht getoogde vensters met luiken, hardstenen vensterbanken en oorspronkelijk 12-ruits schuiframen en paarsgewijs geplaatste 4-ruits steekramen. Nummer 50 is gebouwd volgens woningtype V: aanbouw met zadeldak; opgeklampte deur met licht getoogd 2-ruits bovenlicht en 6-ruits schuifraam. Nummer 52 volgens woningtype IV: portaal onder lessenaardak; opgeklampte deur met lichtgetoogd 2-ruits bovenlicht en 6-ruits schuifraam. Waardering Essentieel onderdeel van het uitzonderlijk waardevolle complex Veenhuizen en van architectonisch, typologisch en stedebouwkundig belang. Overwegend gaaf. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 478439
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vooruit (woningen bakkersbaas/-opzichter en onderdirecteur landbouw) in Veenhuizen

Hoeve 1, wagenloods

Generaal van den Boschweg 48
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Omschrijving Een GARAGE of werktuigenschuur opgetrokken uit baksteen en gedekt door een zadeldak met pannen; windveren; goot op klossen; st..

Hoeve 1, schuur

Generaal van den Boschweg 46
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Omschrijving De parallel aan de weg gelegen SCHUUR is vermoedelijk gebouwd rond 1870 en heeft een met riet gedekt zadeldak, een symmetrisch..

Hoeve 1, woning

Generaal van den Boschweg 46
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding WONING gebouwd rond 1930 in opdracht van het Ministerie van Justitie in een sobere en functionele Interbellum Architectuur. De wo..

Hoeve 1, overkapping mestvaalt

Generaal van den Boschweg 46
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Omschrijving Voormalige MESTVAALT-OVERKAPPING (thans in gebruik als kapschuur) geconstrueerd uit houten gebinten volgens het verbeterd Holl..

Brandspuithuis

Generaal van den Boschweg 46
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding BRANDSPUITHUIS gebouwd rond 1925 in opdracht van het Ministerie van Justitie en vermoedelijk naar ontwerp van S. Wijn. Bereikbaar..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)