Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Orde en Tucht in Veenhuizen

Woonhuis

Generaal van den Boschweg 11
9341AD Veenhuizen (gemeente Noordenveld)
Drenthe

Bouwjaar: 1908
Architect: W.C. Metzelaar Metzelaar WC 1908 W.C. Metzelaar


Beschrijving van Orde en Tucht

Inleiding Blok van twee WONINGEN gebouwd in 1908 in opdracht van het Ministerie van Justitie. Ontwerp, woningtype IV, is van W.C. Metzelaar. De naam 'Orde en Tucht' is symmetrisch in de voorgevel geplaatst. Omschrijving Evenwijdig aan de weg gelegen, sober en functioneel gebouwd dubbel woonhuis met verdieping en aangebouwd toegangsportaal, opgetrokken uit baksteen en gedekt door een aan een zijde doorgetrokken zadeldak met pannen en windveren. Schoorsteen in het voorste dakschild; eenvoudig geprofileerde goot, staafankers. De gevels zijn symmetrisch ingedeeld door licht getoogde vensters met luiken, hardstenen vensterbanken en oorspronkelijk 12-fruits schuiframen (thans resteert daarvan nog een zesruits bovenlicht) en paarsgewijs geplaatste vierruits steekramen. Portaal onder lessenaardak; opgeklampte deur met lichtgetoogd tweeruits bovenlicht en zesruits schuifraam. Waardering Essentieel onderdeel van het uitzonderlijk waardevolle complex Veenhuizen en van architectonisch, typologisch en stedebouwkundig belang. Overwegend gaaf. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 478437
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Orde en Tucht in Veenhuizen

Schoolgebouw Voorm. schoolgebouw

Oude Gracht 2
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding Voormalig SCHOOLGEBOUW gebouwd in 1875 in opdracht van het Ministerie van Justitie. Het ontwerp is van J.F. Metzelaar. Het gebou..

Klokkenstoel

Oude Gracht 15
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding (Gereconstrueerde)KLOKKESTOEL geplaatst voor de hoofdentree van het Tweede Gesticht. Omschrijving Constructie bestaande uit twe..

Werf De Werf (timmerwerkplaats)

Oude Gracht 4
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding WERKPLAATS gebouwd rond 1890 in opdracht van het Ministerie van Justitie, naar ontwerp van W.C. Metzelaar. Omschrijving Haaks o..

Werf De Werf (uitbr. timmerwerkplaats, portiersgebouw)

Oude Gracht 4
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding Haaks op de weg gelegen WERKPLAATS waarvan het langgerekte hoofdvolume waarschijnlijk rond 1870 is gebouwd en waaraan op de noor..

Vooruit (woningen bakkersbaas/-opzichter en onderdirecteur landbouw)

Generaal van den Boschweg 50
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding Blok van twee WONINGEN gebouwd in 1889 in opdracht van het Ministerie van Justitie voor de bakkersbaas/opzichter en de onderdire..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)