Orde en Tucht in Veenhuizen

Generaal van den Boschweg 11
9341AD Veenhuizen (gemeente Noordenveld)

Architect: W.C. Metzelaar Metzelaar WC 1908 W.C. Metzelaar

Beschrijving van Orde en Tucht

Inleiding Blok van twee WONINGEN gebouwd in 1908 in opdracht van het Ministerie van Justitie. Ontwerp, woningtype IV, is van W.C. Metzelaar. De naam 'Orde en Tucht' is symmetrisch in de voorgevel geplaatst. Omschrijving Evenwijdig aan de weg gelegen, sober en functioneel gebouwd dubbel woonhuis met verdieping en aangebouwd toegangsportaal, opgetrokken uit baksteen en gedekt door een aan een zijde doorgetrokken zadeldak met pannen en windveren. Schoorsteen in het voorste dakschild; eenvoudig geprofileerde goot, staafankers. De gevels zijn symmetrisch ingedeeld door licht getoogde vensters met luiken, hardstenen vensterbanken en oorspronkelijk 12-fruits schuiframen (thans resteert daarvan nog een zesruits bovenlicht) en paarsgewijs geplaatste vierruits steekramen. Portaal onder lessenaardak; opgeklampte deur met lichtgetoogd tweeruits bovenlicht en zesruits schuifraam. Waardering Essentieel onderdeel van het uitzonderlijk waardevolle complex Veenhuizen en van architectonisch, typologisch en stedebouwkundig belang. Overwegend gaaf. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)