Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Arbeid is Zegen in Veenhuizen

Woonhuis

Generaal van den Boschweg 8
9341AC Veenhuizen (gemeente Noordenveld)
Drenthe

Bouwjaar: 1908
Architect: W.C. Metzelaar Metzelaar WC 1908 W.C. Metzelaar


Beschrijving van Arbeid is Zegen

Inleiding Blok van twee WONINGEN gebouwd in 1908 in opdracht van het Ministerie van Justitie. Het ontwerp, woningtype IV, is van W.C. Metzelaar. De naam 'Arbeid is Zegen' is symmetrisch geplaatst in de voorgevel. Omschrijving Evenwijdig aan de weg gelegen, sober en functioneel gebouwd dubbel woonhuis met verdieping en aangebouwd toegangsportaal, opgetrokken uit baksteen en gedekt door een aan een zijde doorgetrokken zadeldak met pannen en windveren. Schoorsteen in het voorste dakschild; eenvoudig geprofileerde goot, staafankers. De gevels zijn symmetrisch ingedeeld door licht getoogde vensters met luiken, hardstenen vensterbanken en oorspronkelijk 12-ruits schuiframen (thans resteert daarvan nog een zesruits bovenlicht) en paarsgewijs geplaatste vierruits steekramen. Portaal onder lessenaardak; opgeklampte deur met lichtgetoogd tweeruits bovenlicht en zesruits schuifraam. Waardering Essentieel onderdeel van het uitzonderlijk waardevolle complex Veenhuizen en van architectonisch, typologisch en stedebouwkundig belang. Overwegend gaaf. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 478435
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Arbeid is Zegen in Veenhuizen

Kennis is Macht

Generaal van den Boschweg 12
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding Blok van twee WONINGEN gebouwd in 1908 in opdracht van het Ministerie van Justitie. Het ontwerp, woningtype IV, is van W.C. Metz..

Ruimzicht (woning adjunct-directeur landbouw)

Generaal van den Boschweg 6
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding WOONHUIS gebouwd in 1904 voor de adjunct-directeur van landbouw in opdracht van het Ministerie van Justitie. Ontwerp, Woningtype..

P en Q

Generaal van den Boschweg 16
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding Blok van twee WONINGEN gebouwd in 1907 in opdracht van het Ministerie van Justitie. Ontwerp, woningtype II, is van W.C. Metzelaa..

Hoeve 2

Generaal van den Boschweg 20
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding Evenwijdig aan de weg gelegen BOERDERIJ van het middenhuis-type. Rond 1890 gebouwd in opdracht van het Ministerie van Justitie na..

Hoeve 2, wagenloods

Generaal van den Boschweg 20
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Omschrijving Voormalige WAGENLOODS opgetrokken uit baksteen en gedekt door een aan een zijde doorgetrokken zadeldak belegd met pannen; wind..

Kaart & Routeplanner

Route naar Arbeid is Zegen in Veenhuizen

Foto's (1)