Schutsluis Vijfde Wijk in Veenhuizen

Hoofdweg 156
9341BM Veenhuizen (gemeente Noordenveld)

Architect: verm. J. Strootman Strootman 1897 verm. J. Strootman

Beschrijving van Schutsluis Vijfde Wijk

Inleiding In 1897 gebouwde SCHUTSLUIS, gelegen aan het begin van de Vijfde Wijk richting het oude Tweede Gesticht. Aangelegd in opdracht van Rijkswaterstaat en vermoedelijk ontworpen door de Hoofd-ingenieur van Rijkswaterstaat J. Strootman. De deels in onbruik geraakte sluis is nu in gebruik als stuw. Het betonnen element dat daartoe in de kolk is aangebracht valt buiten de bescherming. Omschrijving In eenvoudige en functionele stijl uitgevoerde schutsluis met groene kolk. De gemetselde en met natuurstenen dekzerken afgezette sluishoofden zijn uitgerust met gietijzeren haalkommen en bolders. In de sluishoofden respectievelijk de opschriften 1897 en 8.83 + NAP. Waardering Essentieel en functioneel onderdeel van het uitzonderlijk waardevolle complex Veenhuizen, architectonisch en stedebouwkundig van belang alsook van belang uit een oogpunt van de geschiedenis van de waterhuishouding van het complex Veenhuizen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)