Meer dan 63.000 rijksmonumenten


3 in Veenhuizen

Woonhuis

Ds. Germsweg 1
9341TD Veenhuizen (gemeente Noordenveld)
Drenthe

Bouwjaar: 1910
Architect: W.C. Metzelaar Metzelaar WC 1910 W.C. Metzelaar


Beschrijving van 3

Inleiding WONING van het type II, gebouwd in 1910 in opdracht van het Ministerie van Justitie. Ontwerp van W.C. Metzelaar. Het cijfer '3' staat in de zuidelijke topgevel. Aanbouw aan achterzijde en bijgebouwen zijn voor de bescherming van ondergeschikt belang. Omschrijving Evenwijdig aan de weg gelegen eenvoudig, een bouwlaag tellend woonhuis op rechthoekige plattegrond. Het geheel is uit baksteen opgetrokken in sobere en functionele stijl en wordt gedekt door een zadeldak met pannen; windveren; schoorstenen in de nok; eenvoudige goot op klossen. Symmetrisch ingedeelde voorgevel met in het midden een deur en aan weerszijden licht getoogde 6-ruits schuiframen met luiken. De zuidelijke gevel met blokbepleistering is voorzien van een openslaand 6-ruitsraam met vast kalf. Waardering Essentieel onderdeel van het uitzonderlijk waardevolle complex Veenhuizen en van architectonisch, typologisch en stedebouwkundig belang. Gaaf. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 478430
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van 3 in Veenhuizen

Sluis III

Ds. Germsweg 1
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding SCHUTSLUIS aangelegd rond 1900 ter verbetering van de in 1823 gegraven Kolonievaart en de aansluiting op de Friese wateren. De p..

Schaapskooi Voorm. schaapskooi

Hoofdweg 168
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Omschrijving Eenvoudig en functioneel vormgegeven SCHAAPSKOOI evenwijdig aan de weg gelegen en opgetrokken uit baksteen en hout, gedekt do..

Woning voor de schaapsherder

Hoofdweg 166
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding WONING gebouwd rond 1875 voor de schaapheder in opdracht van het Ministerie van Justitie. Ontwerp van J.F. Metzelaar. Bijgebouw e..

Sluis II

Hoofdweg 162
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding SCHUTSLUIS aangelegd in 1900 ter verbetering van de in 1823 gegraven Kolonievaart. De plannen zijn ontwikkeld door de Hoofd-inge..

Sluis II, dubbele sluiswachterswoning

Hoofdweg 162
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding DUBBELE SLUISWACHTERSWONING, gebouwd rond 1880 in opdracht van Rijkswaterstaat en gelegen tegenover het eveneens beschermde schut..

Kaart & Routeplanner

Route naar 3 in Veenhuizen