Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Waaienhof in Roden

Boerderij

Oosteinde 1
9301ZP Roden (gemeente Noordenveld)
Drenthe

Bouwjaar: 1925


Beschrijving van Waaienhof

Inleiding BOERDERIJ gebouwd in 1925 in opdracht van E. Willems en bestaande uit een woonhuis met daaraan gekoppeld de schuur. Gevelsteen: E.W.; N.H. 1925. Het woonhuis is opgetrokken in Interbellum-architectuur. Omschrijving Woonhuis als samengesteld bouwvolume en in baksteen opgetrokken en gedekt door een samengesteld schilddak bedekt met een geglazuurde muldenpan; schoorstenen; houten dakkapellen; geprofileerde goot op klossen; windveren. Gevelopbouw met trasraam (donker rode steen) en opgaand metselwerk in rode steen; staand metselwerk in fries en boven de vensters (uitgevoerd in reliƫf); topgevels met uitkragend metselwerk en houten betimmering. Westgevel met erker met plat voorzien van gepotdekselde houten borstwering; loggia met openslaande deuren; grindbetonnen consoles en latei. Ramen in voorgevel met glas-in- lood in bovenlicht. Zuidgevel met portiek; gemetselde kolom; grindbetonnen latei waarop een houten plat met overstek. De woning wordt door een eenvoudig tussenlid met plat verbonden aan de schuur. Royale schuur op rechthoekige grondslag in baksteen opgetrokken en gedekt door een afgewolfd rietdak, korfboogvormige dakkapellen met 10-ruits roedeverdeling. Achterzijde met opvallend overstek ten behoeve van de hooizolder. Gevelopbouw met trasraam (donker rode steen) en opgaand metselwerk in rode steen; diverse gietijzeren stalramen waarbij in de zijgevels paarsgewijs geplaatste 6-ruits stalramen. Kopse gevels met inrijdeur waarineen loopdeur met een grindbetonnen latei; smeedijzeren sierankers; staldeuren in achtergevel. Waardering Boerderij van cultuurhistorisch belang als bijzondere en vooral ook jonge representant van een boederij van het landheren-type; van architectuurhistorisch belang vanwege het ontwerp, het materiaalgebruik, de gaafheid en de zeldzaamheid voor wat betreft het ruime overstek aan de achterzijde; het stedebouwkundig belang vanwege de samenhang ten opzichte van het complex en vanwege de situering en de relatie ten opzichte van de omliggende bebouwing. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 478390
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Waaienhof in Roden

Waaienhof, bijschuur

Oosteinde 1
Roden (Gemeente Noordenveld)
Inleiding BIJSCHUUR gebouwd in 1925 in opdracht van E. Willems en gelegen naast het hoofdgebouw. De bescherming is gericht op de hoofdvorm..

Waaienhof, inrijhek

Oosteinde 1
Roden (Gemeente Noordenveld)
INRIJHEK gebouwd in 1925 in opdracht van E. Willems en gelegen aan de weg en toegang verschaffend tot het boerenerf. Omschrijving Smeedijz..

Spijker De Spijker

Spijkerzoom 4
Roden (Gemeente Noordenveld)
Boerderij bestaande uit woongedeelte onder zadeldak en aansluitend schuur met zijbaander. Het in oorsprong waarschijnlijk 17e-eeuwse huis, d..

Brink De Brink, onderwijzerswoning

Schoolstraat 3
Roden (Gemeente Noordenveld)
Inleiding ONDERWIJZERSWONING behorende bij de naastliggende eveneens beschermde school (uit ca. 1890) en gebouwd in 1920 in typerende Inte..

Brink De Brink

Schoolstraat 1
Roden (Gemeente Noordenveld)
Inleiding Gebouwd rond 1890 als Openbare Lagere SCHOOL in ambachtelijk-decoratieve baksteen-architectuur. Inmiddels is de school in gebrui..

Kaart & Routeplanner

Route naar Waaienhof in Roden