Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Zulthe 1 De Zulthe in Roden

Boerderij

De Zulthe 8
9301AV Roden (gemeente Noordenveld)
Drenthe

Bouwjaar: 1857 (schuur) 1909 (woonhuis) ca. 1910 (verb. schuur)
Architect: H.C. Hillebrands (1909) Hillebrands 1909 H.C. Hillebrands (1909)


Beschrijving van Zulthe 1 De Zulthe

BOERDERIJ bestaande uit woonhuis en schuur. De schuur heeft als oudste datum het jaartal 1857 in de sluitsteen boven de inrijdeur en de initialen F.A.; J.W. Nadien is de schuur waarschijnlijk met twee vakken verlengd en werd rond 1910 de stal verbreed waarbij het dak werd opgelicht. Het woonhuis is in 1909 bijgebouwd in Art Nouveau-stijl en in opdracht van F. Deodatus naar ontwerp van architect H.C. Hillebrands uit Nietap. Inmiddels is het schuurgedeelte direct achter het woonhuis bijgetrokken bij het woonhuis waarbij de daarvoor gedane aanpassingen aan het exterieur de hoofdvorm niet ernstig ontsieren. Omschrijving Boerderij bestaande uit woonhuis en schuur. Schuur op rechthoekige grondslag en in baksteen opgetrokken en gedekt door een afgewolfd rietdak met pannen onderlangs; achtergevel met korfboogvormige inrijdeur; sluitsteen met initialen en jaartal; smeedijzeren sierankers; staldeuren met gietijzeren rondboogbovenlicht en gietijzeren stalramen; zuidelijke zijgevel met 4-ruits stalvensters; noordelijke zijgevel heeft een oplichting gekregen en is voorzien van getoogde gietijzeren 8- ruits stalramen. Woonhuis als samengesteld bouwvolume opgebouwd, bestaande uit een bouwlaag en gedekt door een samengesteld deels afgewolfd schilddak, bedekt met een geglazuurde platte fries; zinken pirons; geprofileerde goten op klossen (van snijwerk voorzien); windveren op opengewerkte en van snijwerk voorziene klossen. Gevelopbouw met plint (donkere steen); geglazuurde afzaten; rodebaksteen; natuurstenen speklaag; fries met natuurstenen profielsteen en siermetselwerk. Vensters van diverse afmetingen met oorspronkelijk kozijnhout; natuurstenen vensterbanken, lateien of sluitstenen. Portiek met paneeldeur met snijwerk; zijlichten met glas-in-lood. Rechts van de entree een erker met plat; openslaande deuren. Zuidzijde met serre; bovenlichten met glas-in-lood. Noordgevel met onder meer een kelderraam met diefijzers. Waardering Boerderij, hoofdbestanddeel van het complex, van architectuurhistorisch belang vanwege de vormgeving, het materiaalgebruik, de grote mate van gaafheid en herkenbaarheid en van stedebouwkundig belang vanwege de bijzondere betekenis ten opzichte van de omliggende bebouwing. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 478388
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Zulthe 1 De Zulthe in Roden

Zulthe 2 De Zulthe, stookhut

De Zulthe 8
Roden (Gemeente Noordenveld)
STOOKHUT naast de boerderij gelegen en gebouwd in 1909 bijgebouwd in opdracht van F. Deodatus naar ontwerp van architect H.C. Hillebrands ui..

Boerderij met woondeel met winkel en met Friese schuur

Brink 15
Roden (Gemeente Noordenveld)
Boerderij met Friese schuur, woongedeelte met winkel dwars uitgebouwd met lange gevel aan de weg. Kap van de schuur en zadeldak van de wonin..

Dwarshuis onder pannen zadeldak en met schuur

Brink 19
Roden (Gemeente Noordenveld)
Dwarshuis, onder zadeldak van pannen, XIX B, aansluitend tegen 21-25. Vensters met 6-ruitsschuiframen. Links inrijdeuren. Schuur 19e eeuw. (..

Boerderij met dwars uitgebouwd woondeel, inrijpoort en Friese schuur

Brink 21
Roden (Gemeente Noordenveld)
BOERDERIJ met Friese schuur. Inrijpoort onder gemetselde segmentboog. Woongedeelte dwars uitgebouwd met lange gevel aan de weg. Kap van de s..

Pand met verdieping onder schilddak (Speelgoedmuseum)

Brink 31
Roden (Gemeente Noordenveld)
Pand uit de 18e eeuw, met een verdieping verhoogd in de 19e eeuw. Schilddak, voorgevel met in de vensters zesruitsschuiframen en houten kroo..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)