Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hallenhuisboerderij met achterbaander in Erm

Boerderij

Achterste Erm 2
7843TC Erm (gemeente Coevorden)
Drenthe

Bouwjaar: 18e eeuw 1851 (verb.) 1972 (rest./verb.) 1800 18e eeuw 1851 (verb.) 1972 (rest./verb.)
Architect: Bureau Monumentenzorg Provincie Drenthe (1972) Bureau Monumentenzorg 1972 Bureau Monumentenzorg Provincie Drenthe (1972)


Beschrijving van Hallenhuisboerderij met achterbaander

Inleiding BOERDERIJ in aanleg 18e-eeuws maar in 1851 verbouwd waarbij jaartalankers zijn aangebracht in de achtergevel. De boerderij is een voorbeeld van een hallehuis-type met achterbaander. De boerderij is in 1972 in opdracht van I.L. Stijnen met zorg verbouwd tot woonhuis. Het restauratieplan werd opgemaakt door het Bureau Monumentenzorg van de Provincie Drenthe. Met de uitvoering werd Fa. J.H. Linneman belast. Omschrijving Boerderij gebaseerd op rechthoekige grondslag met enkele krimpen en opgetrokken in baksteen; gedekt door een afgewolfd rietdak met gevlochten nok; schoorsteen. Gevelopbouw negentiende eeuws metselwerk; vlechting; staafankers. Zuidgevel van het woonhuis maakt een sprong naar buiten en heeft een dakoplichting; 9- en 12-ruits schuiframen; in de oplichting van het dakvlak een 4-ruits zolderraam. Voorgevel woonhuis met 15-ruits schuiframen en twee 2-ruits kelderramen en twee 4-ruits zolderramen; noordgevel woonhuis met 15-ruits schuiframen, houten deur met 6-ruits bovenlicht afgedekt door een rollaag. Achtergevel met getoogde inrijdeur op negentiende eeuwse wijze geplaatst in het vlak van de achtergevel; aan weerskanten een stalvenster en mestdeuren; boven de inrijdeur jaartalankers; zijgevels schuur met tot raam verbouwde stalvensters en mestdeuren. Waardering Boerderij van cultuurhistorisch belang vanwege de ontwikkeling van het boerderij-type; van architectuurhistorisch belang vanwege de vormgeving en het materiaalgebruik. Tevens van belang als hoofdelement van het boerderijcomplex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 478382
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hallenhuisboerderij met achterbaander in Erm

Bijschuur in ambachtelijk-traditionele stijl

Achterste Erm 2
Erm (Gemeente Coevorden)
Inleiding BIJSCHUUR gebouwd in een ambachtelijk traditionele stijl. De schuur ligt scheef achter de boerderij en is via een tussenlid (na-o..

Bijschuur in ambachtelijk-traditionele stijl

Achterste Erm 2
Erm (Gemeente Coevorden)
Inleiding BIJSCHUUR gebouwd in een ambachtelijk traditionele stijl. Omschrijving Bijschuur met deels opgemetselde basis; asymmetrisch s..

Boerderij met krimpen onder afgewolfd rieten dak op ten dele met keien bestraat erf

Achterste Erm 13
Erm (Gemeente Coevorden)
Inleiding BOERDERIJ met ten dele met keien bestraat erf, in aanleg eind 18e-eeuws met een 19e-eeuwse invulling van de achtergevel. De boer..

Hallenhuisboerderij met vakwerkgevel onder steil wolfsdak van heide

Dalerstraat 11
Erm (Gemeente Coevorden)
Boerderij. De gevel van het woongedeelte uitgevoerd in eiken vakwerk met leemvulling. Uitgekraagd zeer steil wolfdak van heide. Het overige ..

Hallenhuisboerderij met achterbaander onder rieten schilddak met bijschuur

De Hoek 2
Erm (Gemeente Coevorden)
(Sterk gewijzigde) 19e eeuwse boerderij met achterbaander waarvan met name het rieten wolfdak en de achtergevel met opgeklampte baander- en ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hallenhuisboerderij met achterbaander in Erm

Foto's (3)