Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Cloenstee (1927-1998: gemeentehuis) in Westerbork

Gebouw

Hoofdstraat 16
9431AD Westerbork (gemeente Midden Drenthe)
Drenthe

Bouwjaar: 1927 1969 (uitbr.)
Architect: J. Boelens H. Morshuis (1969) Boelens 1927 J. Boelens H. Morshuis (1969)


Beschrijving van Cloenstee (1927-1998: gemeentehuis)

Inleiding In 1927 gebouwd als GEMEENTEHUIS en CONCIERGEWONING in typerende Interbellum-architectuur in opdracht van de gemeente en naar ontwerp van architect J. Boelens Kzn uit Assen. Inmiddels is het gebouw deels in gebruik als VVV en is er een platte, buiten de bescherming vallende uitbreiding aan de achterkant bijgebouwd. Omschrijving In hoofdzaak symmetrisch opgezet en in baksteen opgetrokken gebouw bestaande uit een hoog middenstuk met zijvleugels en aan weerszijden een platte aanbouw. Aan de oostzijde een aanbouw ten behoeve van de conciergewoning. Het middenstuk wordt gedekt door een haaks geplaatst zadeldak, de zijvleugels door een schilddak en de aanbouw door een zadeldak, alle belegd met een zwart geglazuurde verbeterde hollandse pan; enkele dakkapellen. Gevelopbouw met trasraam afgedekt door een rollaag; opgaand metselwerk; uitkragende strak geprofileerde gootlijst. Diverse vensters met oorspronkelijke roedeverdeling. De representatieve voorgevel heeft een risaliserende topgevel met symmetrische invulling bestaande uit een boogvormige dubbele deur (slavonisch eiken) met smeedijzeren sierelementen en geheng; geprofileerde bakstenen omlijsting; aan weerskanten twee 8-ruits ramen met voor het 6-ruits onderlicht luiken; boven de deur een uitkragend balkon met openslaande deuren en aan weerszijden een 4-ruits raam met vast kalf; twee smalle zoldervensters. De beide terugliggende gevelvelden hebben gekoppelde vensters met oorspronkelijke roedeverdeling en een bovenlicht boven de lateiconstructie. Achterzijde in afgeleide vorm en met een drievoudig door penanten gescheiden glas-in-lood ramen in Art Deco-achtige setting. In het INTERIEUR een keramisch tegeltableau gemaakt door atelier Goedewaagen uit Gouda met een afbeelding van een gestileerde haan "ick waeck", een gestileerde uil met "weisheit" en een weegschaal "recht"; verder opschrift met: "Gebouwd in het jaar 1927; A. Zilvold burgemeester, J. Wolting, R. Gerding wethouders. J. Nijsing secr. J. Boelens Kzn architect. Waardering Voormalig gemeentehuis van cultuurhistorisch belang vanwege de bestuurlijke ontwikkeling van de gemeente; van architectuurhistorisch belang vanwege de evenwichtige vormgeving, mede als exponent van de Interbellum- architectuur en vanwege de regionale zeldzaamheid; het stedebouwkundig belang wordt bepaald door de markante ligging ten opzichte van de omgeving en met name in relatie met de naastliggende kerk. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 478332
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Cloenstee (1927-1998: gemeentehuis) in Westerbork

Hervormde kerk (Stefanuskerk)

Hoofdstraat 12
Westerbork (Gemeente Midden Drenthe)
Ned.Herv.Kerk. 15e eeuwse gotische kerk. Inventaris: preekstoel 1778, herenbanken met kandelaars, twee-armige koperen kandelaar op de preeks..

Hervormde kerk, toren

Hoofdstraat 12
Westerbork (Gemeente Midden Drenthe)
Toren van de Ned.Herv.Kerk. Toren ouder dan de kerk. Klokkenstoel met gelui van drie klokken, waarvan een van een anonieme gieter, vroeg 14e..

Boerderij met zij- en achterbaander onder rieten wolfsdak

Zandhoeklaan 23
Westerbork (Gemeente Midden Drenthe)
19e eeuwse boerderij met achter- en zijbaander onder rieten wolfdak, met uilebord aan achterzijde; twee schoorstenen, vlechtingen, windveren..

Boerderij onder met riet en pannen gedekt wolfsdak, thans een bibliotheek

Zuidbrink 13
Westerbork (Gemeente Midden Drenthe)
Boerderij uit de eerste helft 19e eeuw onder met riet en pannen gedekt wolfdak.

Boerderij met zijbaander, schuur en kleine muur

Oosteinde 8
Westerbork (Gemeente Midden Drenthe)
Groot BOERDERIJCOMPLEX bestaande uit 19e eeuwse boerderij met zijbaander, oudere vroeg 19e eeuwse (?) schuur en kleine muur. Het hoofdgebou..

Kaart & Routeplanner

Route naar Cloenstee (1927-1998: gemeentehuis) in Westerbork

Foto's (1)