Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij in Interbellumstijl in Orvelte

Boerderij

Wezuperweg 1
9441TH Orvelte (gemeente Midden Drenthe)
Drenthe

Bouwjaar: 1937
Architect: J. Boelens Kzn. Boelens 1937 J. Boelens Kzn.


Beschrijving van Boerderij in Interbellumstijl

Inleiding BOERDERIJ gebouwd in 1937 in typerende Interbellum- architectuur. Opgericht in opdracht van Ir. J. Nijsingh, rentmeester der Staatsdomeinen, naar ontwerp van J. Boelens Kzn. uit Assen. De boerderij maakte onderdeel uit van de ontginningsactiviteit van de NV Het Landschap Drenthe. Deze in 1924 opgerichte Ontginningsmaatschappij kocht aan de oostkant van de gemeente Westerbork 2000 ha grond aan om deze vervolgens in werkverschaffingsverband door werklozen te laten ontginnen. De boerderij Wezuperweg 1 markeert de noordkant van de ontginning en houdt verband met de in het kader van de ontginningen ontstane bebouwingsstructuur van het naburige dorp Witteveen. Omschrijving Boerderij in baksteen opgetrokken met constructie van dekbalkgebinten en gedekt door een afgewolfd schilddak belegd met verbeterde hollandse pannen; het woonhuis heeft aan de oostzijde een lagere aanbouw onder zadeldak; schoorsteen en dakkapellen. Gevelopbouw met trasraam afgedekt door een rollaag en daarboven opgaand metselwerk. Woonhuis met asymmetrische voorgevel waarin rondboog deur; oorspronkelijke vensterindelingen met onder meer twee brede vensters met een breed raam in het midden en aan weerszijden een 6-ruits raam met vast kalf (bovenlicht als uitzetraam en onderlicht draaibaar), opmerkelijk zijn de brede houtenpenanten en de brede bovenlijst. Voorts heeft huis onder de uitkragende goot een rij van zeven 4-ruits verdiepingsramen, eveneens door brede houten penanten gescheiden. Schuur met steunberen tegen de zijgevels van de schuur; mest- en wagendeuren en betonnen 4-ruits stalramen; houten goot op klossen. Waardering Borederij van cultuurhistorisch belang in verband met een jong en grootschalig ontginningsproject voor werklozen; van architectuurhistorisch belang vanwege vormgeving en materiaalgebruik, type en gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 478331
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderij in Interbellumstijl in Orvelte

Hallenhuisboerderij 1 Hallenhuisboerderij in ambachtelijke stijl

Schoolstraat 3
Orvelte (Gemeente Midden Drenthe)
Inleiding BOERDERIJ in ambachtelijke stijl gebouwd rond 1860. Typologisch behorend tot het hallehuistype met middenlangsdeel. In 1982 geres..

Hallenhuisboerderij 2 Hallenhuisboerderij in ambachtelijke stijl, bijschuur

Schoolstraat 3
Orvelte (Gemeente Midden Drenthe)
Inleiding BIJSCHUUR in ambachtelijke stijl gebouwd. De bijschuur ligt haaks op de boerderij, evenwijdig aan het Melkwegje. Omschrijving B..

Zuivelfabriek Voorm. zuivelfabriek "De Onderneming"

Melkwegje 3
Orvelte (Gemeente Midden Drenthe)
Voormalige melkfabriek. 19e eeuws complex bestaande uit woonhuis en twee in U-vorm gebouwde schuren. Het aan een zijde van een blokbepleist..

Boerderij met achterbaander in het vlak van de gevel en vrijstaande bijschuren

Schoolstraat 1
Orvelte (Gemeente Midden Drenthe)
Boerderij met achterbaander in het vlak van de gevel en vrijstaande bijschuren.

Boerderij met twee zijbaanders

Brugstraat 4
Orvelte (Gemeente Midden Drenthe)
Boerderij met twee zijbaanders uit de 19e eeuw.

Kaart & Routeplanner

Route naar Boerderij in Interbellumstijl in Orvelte