Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hallenhuisboerderij met winkel en café (Warmolts) in Orvelte

Boerderij

Schoolstraat 2
9441PE Orvelte (gemeente Midden Drenthe)
Drenthe

Bouwjaar: late 19e eeuw 1916 (winkel) na 1925 (café) 1938 (verb.) 1976 (rest.) 1900 late 19e eeuw 1916 (winkel) na 1925 (café) 1938 (verb.) 1976 (rest.)
Architect: Bureau Monumentenzorg Provincie Drenthe (1976) Monumentenzorg 1976 Bureau Monumentenzorg Provincie Drenthe (1976)


Beschrijving van Hallenhuisboerderij met winkel en café (Warmolts)

Inleiding Laat 19e-eeuwse BOERDERIJ opgezet volgens het hallehuistype met dwarsdeel, uitgebreid in 1916 met WINKEL en na 1925 als CAFE in gebruik bij L. Warmolts. In 1938 werd de deel bij het cafe getrokken ten behoeve van een vergaderruimte. In 1976 gerestaureerd in opdracht van de Stichting Orvelte en naar ontwerp van Bureau Monumentenzorg van de Provincie Drenthe. Omschrijving Boerderij in baksteen opgetrokken en gedekt door een afgewolfd dak met cementpan; twee schoorstenen; geprofileerde goten en aan de voorzijde een geprofileerde daklijst en windveren. Gevelopbouw met T-vensters met 6- ruits bovenlicht, voorzien van ontlastingsboog; breed winkelraam met stijl en 10-ruits bovenlicht. Hoofdingang cafe in de afschuining van de hoek en bestaande uit oorspronkelijke deur met bovenlicht; tevens een portiek met deuren voorzien van bovenlichten; oostgevel winkel met klein T-venster. Baanderdeur met loopdeur en overhoeks geplaatst 4-ruits raam; schuurgevels met mestdeur en wagendeuren; getoogde gietijzeren 6-ruits stalramen. INTERIEUR met oorspronkelijke gelagkamer in bruine kleurstellingen. Waardering Boerderij annex cafe en winkel van cultuurhistorisch belang vanwege de kenmerkende functionele ontwikkeling en daarbij behorende vormgeving; van architectuurhistorisch belang vanwege de vormgeving, het materiaalgebruik, de samenhang tussen interieur en exterieur, alsmede vanwege de gaafheid; van stedebouwkundig belang vanwege de beeldbepalende ligging op het centrale kruispunt en de betekenis ten opzichte van het beschermd dorpsgezicht Orvelte. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 478329
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hallenhuisboerderij met winkel en café (Warmolts) in Orvelte

Boerderij met zijbaander onder rieten wolfsdak

Brugstraat 2
Orvelte (Gemeente Midden Drenthe)
19e eeuwse boerderij met zijbaander onder rieten wolfdak met uilebord en windvaan aan achterzijde; windveren; staafankers, topschoorsteen. D..

Boerderij onder rieten schilddak tegen puntgevel aan voorzijde

Schapendrift 1
Orvelte (Gemeente Midden Drenthe)
Gerestaureerde 18e eeuwse boerderij onder rieten schilddak, aan de voorzijde aansluitend tegen een puntgevel. Uitgebouwde eindkamer tegen he..

Boerderij met achterbaander in het vlak van de gevel en vrijstaande bijschuren

Schoolstraat 1
Orvelte (Gemeente Midden Drenthe)
Boerderij met achterbaander in het vlak van de gevel en vrijstaande bijschuren.

Drenthehof

Dorpsstraat 2
Orvelte (Gemeente Midden Drenthe)
Boerderij met achterbaander en zeer lange aangebouwde bijschuur, daken verbonden. Woongedeelte met bakstenen topgevel.

Boerderij met achterbaander en woondeel met bakstenen topgevel

Melkwegje 2
Orvelte (Gemeente Midden Drenthe)
Boerderij met achterbaander. Woongedeelte met bakstenen topgevel en ankerjaartal 17 .

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)