Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Smederij in ambachtelijke stijl in Orvelte

Nijverheid Industrie

Dorpsstraat 9
9441PD Orvelte (gemeente Midden Drenthe)
Drenthe

Bouwjaar: 1876 1974 (herb. op huidig locatie)


Beschrijving van Smederij in ambachtelijke stijl

Inleiding In ambachtelijke stijl gebouwde SMEDERIJ uit 1876, overgeplaatst in 1974 vanuit Steenbergen (gemeente Zuidwolde). De smederij staat op hetzelfde perceel als de eveneens beschermde boerderij Dorpsstraat 7, doch houdt daarmee functioneel geen verband; reden waarom beide gebouwen afzonderlijk worden beschermd. Omschrijving Op rechthoekige grondslag gebaseerd en in baksteen opgetrokken gebouw van een bouwlaag, gedekt door een schilddak belegd met oud hollandse pannen; schoorsteen. Gevelopbouw met handgevormde steen; voorgevel met opgeklampte houten deur met 6-ruits bovenlicht; 15-ruits schuiframen met luiken; staafankers. Achtergevel met 4-ruits raam en 9-ruits schuifraam met luiken. Linker gevel met opgeklampte deur, klein 6-ruits raam met luiken. INTERIEUR met blaasbalg (handbediening) geplaatst achter de vuurplaats. Waardering Smederij van cultuurhistorisch belang vanwege de betekenis ten opzichte van het beschermd gezicht Orvelte en vanwege de specifieke functionele ontwikkeling van een kleinschalig esdorp; van architectuurhistorisch belang vanwege het ontwerp en het materiaalgebruik; tevens van belang in verband met de gaafheid; van stedebouwkundig belang vanwege de betekenis in het beschermd dorpsgezicht Orvelte. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 478328
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Smederij in ambachtelijke stijl in Orvelte

Hallenhuisboerderij in ambachtelijke stijl met stookhut

Dorpsstraat 7
Orvelte (Gemeente Midden Drenthe)
Inleiding In ambachtelijke stijl uitgevoerde BOERDERIJ met STOOKHUT. De boerderij is gebouwd rond 1870 volgens het hallehuistype met dwars..

Tolhuis Voorm. tolhuis

Dorpsstraat 10
Orvelte (Gemeente Midden Drenthe)
Voormalige tolwoning annex keuterij; thans in gebruik als museum. 19e eeuws gebouwtje onder rieten schilddak tegen rechte voorgevel; met ov..

Boerderij met achterbaander, underschoer, aangebouwde bijschuur en schaapskooi

Flintenweg 2
Orvelte (Gemeente Midden Drenthe)
Boerderij met achterbaander en underschoer en aangebouwde bijschuur. Daken verbonden. Losse schaapskooi aan de overzijde van de weg.

Boerderij met achterbaander

Flintenweg 4
Orvelte (Gemeente Midden Drenthe)
Boerderij met achterbaander.

Börckerhof

Flintenweg 6
Orvelte (Gemeente Midden Drenthe)
Boerderij met achterbaander en aangebouwde bijschuur. Woongedeelte met bakstenen topgevel.

Kaart & Routeplanner