Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hallenhuisboerderij in ambachtelijke stijl met stookhut in Orvelte

Boerderij

Dorpsstraat 7
9441PD Orvelte (gemeente Midden Drenthe)
Drenthe

Bouwjaar: ca. 1870 ca. 1910 (stookhut) 1870 ca. 1870 ca. 1910 (stookhut)


Beschrijving van Hallenhuisboerderij in ambachtelijke stijl met stookhut

Inleiding In ambachtelijke stijl uitgevoerde BOERDERIJ met STOOKHUT. De boerderij is gebouwd rond 1870 volgens het hallehuistype met dwarsdeel. De stookhut vermoedelijk rond 1910 gebouwd in een bijpassende ambachtelijke stijl. Door de Stichting Orvelte is de boerderij in 1974 herbestemd tot wagenmakerij. Daarvoor werden eveneens een houtzagerij (1974), een overkapping voor een zaagmachine (1977), een droogschuur (1982) en een schuur (1987) gebouwd. De bescherming betreft uitsluitend de oorspronkelijke boerderij met naastliggende stookhut. Op hetzelfde kadastrale nummer werd in 1974 een smederij gebouwd afkomstig uit Steenbergen (gemeente Zuidwolde). Functioneel houdt dit gebouw, geadresseerd Dorpsstraat 9, geen verband met de onderwerpelijke gebouw, reden waarom beide gebouwen apart worden beschermd. Omschrijving Boerderij in baksteen opgetrokken en gedekt door een afgewolfd rietdak met gevlochten nok; schoorsteen. Woonhuis met 6-ruits schuiframen met strekken en twee zolderramen in de voorgevel; zijgevels met staafankers. Baanderdeur met loopdeur en overhoeks geplaatst 4-ruits raam; schuurgevels met mestdeuren en getoogde gietijzeren 4-ruits stalramen. Stookhut in baksteen opgetrokken en gedekt door een zadeldak met cementpan; windveren en schoorsteen; getoogde gietijzeren ramen en opgeklampte deur. Waardering Boerderij met stookhut van cultuurhistorisch belang vanwege de betekenis voor het beschermde gezicht Orvelte en als representant van een jonger boerderijtype; van architectuurhistorisch belang vanwege het ontwerp en het materiaalgebruik; tevens van belang in verband met deherkenbaarheid in relatie tot de structurele gaafheid van de nederzetting; van stedebouwkundig belang vanwege de betekenis voor het dorp en de betekenis in het beschermd dorpsgezicht Orvelte. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 478327
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hallenhuisboerderij in ambachtelijke stijl met stookhut in Orvelte

Smederij in ambachtelijke stijl

Dorpsstraat 9
Orvelte (Gemeente Midden Drenthe)
Inleiding In ambachtelijke stijl gebouwde SMEDERIJ uit 1876, overgeplaatst in 1974 vanuit Steenbergen (gemeente Zuidwolde). De smederij st..

Tolhuis Voorm. tolhuis

Dorpsstraat 10
Orvelte (Gemeente Midden Drenthe)
Voormalige tolwoning annex keuterij; thans in gebruik als museum. 19e eeuws gebouwtje onder rieten schilddak tegen rechte voorgevel; met ov..

Boerderij met achterbaander, underschoer, aangebouwde bijschuur en schaapskooi

Flintenweg 2
Orvelte (Gemeente Midden Drenthe)
Boerderij met achterbaander en underschoer en aangebouwde bijschuur. Daken verbonden. Losse schaapskooi aan de overzijde van de weg.

Boerderij met achterbaander

Flintenweg 4
Orvelte (Gemeente Midden Drenthe)
Boerderij met achterbaander.

Börckerhof

Flintenweg 6
Orvelte (Gemeente Midden Drenthe)
Boerderij met achterbaander en aangebouwde bijschuur. Woongedeelte met bakstenen topgevel.

Kaart & Routeplanner

Route naar Hallenhuisboerderij in ambachtelijke stijl met stookhut in Orvelte

Foto's (3)