Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hallenhuisboerderij in ambachtelijke stijl met versprongen kap in Eursinge

Boerderij

De Vledders 8
9434TD Eursinge (gemeente Midden Drenthe)
Drenthe

Bouwjaar: 1736 1975-'80 (rest.)


Beschrijving van Hallenhuisboerderij in ambachtelijke stijl met versprongen kap

Inleiding In ambachtelijke stijl gebouwde BOERDERIJ met als oudste datum 1736 (in een gebint) en daarna uitgebreid en aangepast waarbij de verspringing van de kap met name opvallend is. Typologisch behorend tot de hallehuistype met middenlangsdeel. In 1975 werd de boerderij tot woonhuis gerestaureerd in opdracht van de heer H.P. Nagtegaal; uitvoering door Kuik BV te Elp. Omschrijving Tot woonhuis gerestaureerde boerderij in baksteen opgetrokken, met ankerbalkgebintconstructie en gedekt door een rieten schilddak met markante knik naar het woonhuis; gevlochten nok. Woonhuis met steil dakschild bedekt met riet en mos, de uitkraging ondervangen door uitkraagplaat, -hout en -schoor. Voorgevel woonhuis met restant van een vakwerkconstructie (stijl en ankerbalk); handgevormde steen; 28-ruits ramen met luiken en 9-ruits ramen; deur met bovenlicht. Schuurgevel met kleine stalgaten met 4-ruits invulling, mestdeuren en achtergevel met getoogd kozijn van de baanderdeur en twee staldeuren. Waardering Boerderij van cultuurhistorisch belang vanwege de typologische ontwikkeling en de markante constructie van het voorschild en van architectuurhistorisch belang vanwege de traditionele vormgeving en het materiaalgebruik; voorts van stedebouwkundig belang voor de herkenbaarheid en structurele gaafheid van de omgeving (vooral ten opzichte van het eveneens beschermde buurpand De Vledders 6). (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 478326
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hallenhuisboerderij in ambachtelijke stijl met versprongen kap in Eursinge

Hallenhuisboerderij in ambachtelijke stijl

De Vledders 6
Eursinge (Gemeente Midden Drenthe)
Inleiding Een in aanleg 18e-eeuwse BOERDERIJ in ambachtelijke stijl, opgezet volgens het hallehuistype met middenlangsdeel. Belangrijke wij..

Schaapskooi in ambachtelijke stijl

De Vledders 6
Eursinge (Gemeente Midden Drenthe)
Inleiding SCHAAPSKOOI in ambachtelijke stijl uitgevoerd en haaks achter de boerderij geplaatst. Omschrijving Schaapskooi op gemetselde ba..

Boerderij onder met riet en pannen gedekt wolfsdak, thans een bibliotheek

Zuidbrink 13
Westerbork (Gemeente Midden Drenthe)
Boerderij uit de eerste helft 19e eeuw onder met riet en pannen gedekt wolfdak.

Boerderij met zijbaander, schuur en kleine muur

Oosteinde 8
Westerbork (Gemeente Midden Drenthe)
Groot BOERDERIJCOMPLEX bestaande uit 19e eeuwse boerderij met zijbaander, oudere vroeg 19e eeuwse (?) schuur en kleine muur. Het hoofdgebou..

Hervormde kerk (Stefanuskerk)

Hoofdstraat 12
Westerbork (Gemeente Midden Drenthe)
Ned.Herv.Kerk. 15e eeuwse gotische kerk. Inventaris: preekstoel 1778, herenbanken met kandelaars, twee-armige koperen kandelaar op de preeks..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hallenhuisboerderij in ambachtelijke stijl met versprongen kap in Eursinge

Foto's (6)