Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Burgemeesterswoning Voorm. burgemeesterswoning in Sleen

Woonhuis

Menso Altingstraat 21
7841CA Sleen (gemeente Coevorden)
Drenthe

Bouwjaar: 1917 1919 (uitbr. schuur) 1937 (verb.)
Architect: J. Neisingh A. Baart (1937) Neisingh J. Neisingh A. Baart (1937)


Beschrijving van Burgemeesterswoning Voorm. burgemeesterswoning

Inleiding Gebouwd als AMBTSWONING van burgemeester Manssen in 1917, ontworpen in Overgangsarchitectuur naar ontwerp van architect J. Neisingh uit Assen en uitgevoerd door aannemer R. Vos uit Hoogeveen. Gevelsteen bij de entree met: "Johanna M.P. Manssen". In 1919 werd de schuur aangepast en vergroot; in 1937 werden verschillende wijzigingen en verbeteringen in de woning aangebracht en kwam er een verhoging van de achteruitbouw ten behoeve van een logeer- en kinderkamer. Deze door A. Baart (Leeuwarden) ontworpen ingrepen werden door plaatselijk aannemer J. Geugies uitgevoerd. De ambtswoning is inmiddels als gewoon woonhuis in gebruik. Omschrijving Op ruim eigen terrein gelegen samengesteld in baksteen opgetrokken bouwvolume, bestaande uit een bouwlaag en een verdieping onder het riet gedekte samengestelde schilddak; schoorstenen; halfronde met riet gedekte dakkapellen in het voorste dakschild; een met riet gedekt samengesteld dakkapel aan de achterzijde; rietkap met overstek rustend op houten daklijst op klossen. Verbreding aan de rechter zijkant met een naar achteren gericht bouwvolume met een lagere nokhoogte. Gevelopbouw in metselwerk met licht uitkragende rollagen ter accentuering; oorspronkelijke vensters van diverse afmetingen met roedeverdeling, gemetselde vensterbanken en geaccentueerde strekken. Symmetrisch ingedeelde voorgevel met in het midden een paneeldeur met zijlichten; luifel aan trekstangen en rustend op bewerkte houten klossen; daarboven een geknikte topgevel met drie 6-ruits ramen; aan weerskanten van de ingangspartijen drie gekoppelde 6-ruits ramen. Zij- en achtergevels zijn op vergelijkbare manier opgebouwd en gedetailleerd. Waardering Ambtswoning van cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een bijzondere bestuurlijke ontwikkeling, van architectuurhistorisch belang vanwege de gaafheid van het zorgvuldig uitgevoerde ontwerp. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 478221
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Burgemeesterswoning Voorm. burgemeesterswoning in Sleen

Orgel van het evangelisatiegebouw

Menso Altingstraat 20
Sleen (Gemeente Coevorden)
Evangelisatiegebouw, beschermd vanwege het eenklaviersorgel uit het midden van de 18e eeuw.

Winkel/woonhuis in ambachtelijk-traditionele stijl

Menso Altingstraat 16
Sleen (Gemeente Coevorden)
Inleiding Haaks op de straat gelegen WINKEL/WOONHUIS gebouwd rond 1900 in een traditioneel-ambachtelijke stijl met specifieke vormgeving v..

Hervormde kerk

Brink 7
Sleen (Gemeente Coevorden)
NED. HERV. KERK. Uit het laatst van de 14e eeuw en begin 15e eeuw. Driebeukig schip met kruisgewelven, vijfzijdige koorsluiting. Inventaris:..

Hervormde kerk, toren

Brink 7
Sleen (Gemeente Coevorden)
Toren van de Ned. Herv. Kerk. Mechanisch torenuurwerk B. Eijsbouts, Asten, 1949, is buiten gebruik gesteld.

Gemeentehuis Voorm. gemeentehuis

Brink 1
Sleen (Gemeente Coevorden)
Inleiding GEMEENTEHUIS gebouwd in 1938 in Neo-hollandse renaissance stijl (verwant aan de traditie van de Delftse School) naar ontwerp van..

Kaart & Routeplanner

Route naar Burgemeesterswoning Voorm. burgemeesterswoning in Sleen