Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij met een in tweeën bewoond woonhuis in Sleen

Boerderij

Bannerschultestraat 2
7841AC Sleen (gemeente Coevorden)
Drenthe

Bouwjaar: ca. 1890 (woonhuis, boerderij is ouder) 1953 (verb.) 1890 ca. 1890 (woonhuis, boerderij is ouder) 1953 (verb.)


Beschrijving van Boerderij met een in tweeën bewoond woonhuis

Inleiding BOERDERIJ met een in tweeën bewoond woonhuis gebouwd rond 1890. De boerderij kent een oudere oorsprong. Het geheel is in traditionele stijl gebouwd. Niet oorspronkelijk zijn de dakkapel en het 4-ruits schuifraam naast de inrijdeur (beide uit 1953). Omschrijving Parallel aan de straat gelegen, op L-vormige grondslag gebaseerde boerderij opgetrokken in baksteen. De schuur, het oudste gedeelte, wordt gedekt door een L-vormig rietdak met gevlochten nok; twee schoorstenen. Voorgevel schuur met boogvormige inrijdeur met loopdeur; aan weerszijden een getoogd 4-ruits stalraam en rechts een rondboogvormige staldeur; negblokken en sluitstenen. Het dubbele woonhuis wordt gedekt door een afgewolfd zadeldak belegd met een zwarte hollandse pan; twee schoorstenen. Gevelopbouw in metselwerk en licht getoogde 6-ruits schuiframen met strekken en een eenvoudige opgeklampte deur met licht getoogd 2-ruits bovenlicht; staafankers. De kopse gevel bevat bovendien twee zoldervensters. Waardering Boerderij van cultuurhistorisch belang vanwege de bijzondere typologie als resultaat van een gegroeide situatie; van architectuurhistorisch belang vanwege de vormgeving, het materiaalgebruik en de zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 478220
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderij met een in tweeën bewoond woonhuis in Sleen

Hervormde kerk

Brink 7
Sleen (Gemeente Coevorden)
NED. HERV. KERK. Uit het laatst van de 14e eeuw en begin 15e eeuw. Driebeukig schip met kruisgewelven, vijfzijdige koorsluiting. Inventaris:..

Hervormde kerk, toren

Brink 7
Sleen (Gemeente Coevorden)
Toren van de Ned. Herv. Kerk. Mechanisch torenuurwerk B. Eijsbouts, Asten, 1949, is buiten gebruik gesteld.

Gemeentehuis Voorm. gemeentehuis

Brink 1
Sleen (Gemeente Coevorden)
Inleiding GEMEENTEHUIS gebouwd in 1938 in Neo-hollandse renaissance stijl (verwant aan de traditie van de Delftse School) naar ontwerp van..

Hoop De Hoop

Drostenstraat 16
Sleen (Gemeente Coevorden)
Molen. Stellingmolen, in 1914 herbouwd.

Winkel/woonhuis in ambachtelijk-traditionele stijl

Menso Altingstraat 16
Sleen (Gemeente Coevorden)
Inleiding Haaks op de straat gelegen WINKEL/WOONHUIS gebouwd rond 1900 in een traditioneel-ambachtelijke stijl met specifieke vormgeving v..

Kaart & Routeplanner