Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Armhoes 't Armhoes in Sleen

Gebouw

Heirweg 36
7841AP Sleen (gemeente Coevorden)
Drenthe

Bouwjaar: 1855 1973 (verb.)
Architect: Kampinga (1973) Kampinga 1973 Kampinga (1973)


Beschrijving van Armhoes 't Armhoes

Inleiding Gebouwd als ARMENWERKHUIS in 1855 door aannemer A. Nijhuis uit Coevorden in een traditionele ambachtelijke stijl. De laatste bewoners (verpleegden) verlieten het huis in 1936. Sinds enkele jaren was het toen al in gebruik als boerderij (samen met de inmiddels verdwenen bijgebouwen). Het gebouw werd in 1973 in opdracht van de gemeente omgebouwd tot ontmoetingsruimte naar ontwerp van Architectenbureau Kampinga uit Assen. Het interieur is sterk aangepast en een bijgebouw werd bijgeplaatst. De bescherming heeft betrekking op het oorspronkelijke exterieur. Omschrijving Op een langgerekte grondslag gebaseerd in baksteen opgetrokken armenwerkhuis bestaande uit een bouwlaag en gedekt door een rieten schilddak metgevlochten nok en kuif. Naast traditionele middelen zoals smeedijzeren staafankers, 4-ruits stalramen en opgeklampte deuren met geheng, zijn vooral de rondboogvensters opvallend vanwege de uitkragende ontlastingsbogen op natuurstenen consoles. In de noordelijke zijgevel zijn de ontlastingsbogen van de inmiddels dicht gemetselde keldervensters zichtbaar. Waardering Het voormalig armenwerkhuis is van cultuurhistorisch belang vanwege de bijzondere uitdrukking van een typische sociaal-economische en geestelijke ontwikkeling; van architectuurhistorisch belang vanwege de typologische ontwikkeling en vanwege de zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 478219
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Armhoes 't Armhoes in Sleen

Hoop De Hoop

Drostenstraat 16
Sleen (Gemeente Coevorden)
Molen. Stellingmolen, in 1914 herbouwd.

Boerderij met een in tweeën bewoond woonhuis

Bannerschultestraat 2
Sleen (Gemeente Coevorden)
Inleiding BOERDERIJ met een in tweeën bewoond woonhuis gebouwd rond 1890. De boerderij kent een oudere oorsprong. Het geheel is in tradit..

Gemeentehuis Voorm. gemeentehuis

Brink 1
Sleen (Gemeente Coevorden)
Inleiding GEMEENTEHUIS gebouwd in 1938 in Neo-hollandse renaissance stijl (verwant aan de traditie van de Delftse School) naar ontwerp van..

Hervormde kerk

Brink 7
Sleen (Gemeente Coevorden)
NED. HERV. KERK. Uit het laatst van de 14e eeuw en begin 15e eeuw. Driebeukig schip met kruisgewelven, vijfzijdige koorsluiting. Inventaris:..

Hervormde kerk, toren

Brink 7
Sleen (Gemeente Coevorden)
Toren van de Ned. Herv. Kerk. Mechanisch torenuurwerk B. Eijsbouts, Asten, 1949, is buiten gebruik gesteld.

Kaart & Routeplanner

Route naar Armhoes 't Armhoes in Sleen

Foto's (2)