Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Winkel/woonhuis in ambachtelijk-traditionele stijl in Sleen

Woonhuis

Menso Altingstraat 16
7841CB Sleen (gemeente Coevorden)
Drenthe

Bouwjaar: ca. 1900 1900 ca. 1900


Beschrijving van Winkel/woonhuis in ambachtelijk-traditionele stijl

Inleiding Haaks op de straat gelegen WINKEL/WOONHUIS gebouwd rond 1900 in een traditioneel-ambachtelijke stijl met specifieke vormgeving van de winkelpui. De bescherming is gericht op de voorgevel en de hoofdvorm van het gebouw. Omschrijving Op rechthoekige grondslag gebaseerd winkel/woonhuis met aan de westzijde een krimp, opgetrokken in baksteen en gedekt door een afgewolfd schilddak bedekt met een bouletpan; schoorsteen; windveren en geprofileerde daklijst aan de voorzijde. De asymmetrisch ingedeelde voorgevel heeft aan de linker kant twee getoogde ramen met hanekam en tandlijst, de rechter kant bevat een van houtsnijwerk voorziene winkelpui bestaande uit deur met bovenlicht en winkelruit. De zolderverdieping bevat twee getoogde 2-ruits ramen en in het midden een openslaand 4-ruits raam die deels door de geprofileerde daklijst heen steekt. Waardering Winkel/woonhuis van architectuurhistorisch belang vanwege de specifieke functionele ontwikkeling en de daarbij behorende vormgeving, van stedebouwkundig belang vanwege de betekenis ten opzichte van de omliggende bebouwing en het aanzicht van de straat. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 478218
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Winkel/woonhuis in ambachtelijk-traditionele stijl in Sleen

Orgel van het evangelisatiegebouw

Menso Altingstraat 20
Sleen (Gemeente Coevorden)
Evangelisatiegebouw, beschermd vanwege het eenklaviersorgel uit het midden van de 18e eeuw.

Burgemeesterswoning Voorm. burgemeesterswoning

Menso Altingstraat 21
Sleen (Gemeente Coevorden)
Inleiding Gebouwd als AMBTSWONING van burgemeester Manssen in 1917, ontworpen in Overgangsarchitectuur naar ontwerp van architect J. Neisi..

Hervormde kerk

Brink 7
Sleen (Gemeente Coevorden)
NED. HERV. KERK. Uit het laatst van de 14e eeuw en begin 15e eeuw. Driebeukig schip met kruisgewelven, vijfzijdige koorsluiting. Inventaris:..

Hervormde kerk, toren

Brink 7
Sleen (Gemeente Coevorden)
Toren van de Ned. Herv. Kerk. Mechanisch torenuurwerk B. Eijsbouts, Asten, 1949, is buiten gebruik gesteld.

Gemeentehuis Voorm. gemeentehuis

Brink 1
Sleen (Gemeente Coevorden)
Inleiding GEMEENTEHUIS gebouwd in 1938 in Neo-hollandse renaissance stijl (verwant aan de traditie van de Delftse School) naar ontwerp van..

Kaart & Routeplanner