Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Gereformeerde kerk in Schoonoord

Kerkelijk Gebouw

Kerklaan 35
7848AC Schoonoord (gemeente Coevorden)
Drenthe

Bouwjaar: 1915 1947-'48 (uitbr.) 1960 (uitbr.) 1970-1979 (pastorie)
Architect: J. Smit van Peer Smit 1915 J. Smit van Peer


Beschrijving van Gereformeerde kerk

Inleiding Gebouwd als GEREFORMEERDE KERK in 1915 naar ontwerp van de plaatselijke bouwkundige/aannemer J.S. van Peer in een typerende gereformeerde Eclectische stijl (met neo-gotische en neo-romaanse invloeden). Aan weerszijden van de entree een gevelsteen: "de eerste steen is gelegd door H. Waterink (voorg. der Gem.)" en "26 maart AD 1915". Het interieur is gemoderniseerd en valt, evenals de bijgebouwen aan de achterzijde (1947-1948 en 1960) en de pastorie (jaren zeventig) buiten de bescherming. Omschrijving Zaalkerk van vier traveeƫn gedekt door een zadeldak belegd met een geglazuurde platte friese pan; dakruiter met spits; gietijzeren goten op gemetselde klossen. Gevelopbouw met gemetselde plint voorzien van afzaten, lisenen en spaarvelden waarin de vensters zijn aangebracht; spitsboogvensters met gietijzeren tracering (waarin combinatie van driepas en ruitvorm); toepassing van negblokken en sluitstenen. De symmetrisch ingedeelde voorgevel met twee spistboogvensters en een klimmend boogfries bevat een dubbele opgeklampte deur met siergeheng; een spitsboogvormig bovenlicht met penanten en glas-in-lood invulling; daarboven een gekoppeld rondboogvenster. Waardering De kerk is van cultuurhistorisch belang als representant van een specifieke geestelijke ontwikkeling; van architectuurhistorisch belang als representant van een specifieke kerkbouw alsmede van belang vanwege de detaillering van het exterieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 478217
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Gereformeerde kerk in Schoonoord

Hervormde kerk

Kerklaan 14
Schoonoord (Gemeente Coevorden)
Ned. Herv. Kerk uit 1866.

Korenmolen van Schoonoord: Restant van een stellingmolen

Tramstraat 22
Schoonoord (Gemeente Coevorden)
Molen. Achtkante stellingmolen in 1903 herbouwd.

Terrein met hunebed D49 (Papeloze Kerk)

Slenerweg
Schoonoord (Gemeente Coevorden)
Terrein waarin het hunebed D 49. Datering: Neolithicum.

Terrein met 34 grafheuvels

Galgenberg
Sleen (Gemeente Coevorden)
Terrein waarin 34 grafheuvels. Datering: Neolithicum, - Bronstijd - IJzertijd. (Gedeeltelijke bescherming, zie bijlage A).

Perkaan

Wezuperstraat 2
Wezup (Gemeente Coevorden)
19e eeuws boerderij-complex, bestaande uit boerderij van het langdeeltype, twee grote schuren en bakhuis. De boerderij is opgetrokken uit b..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)