Gereformeerde kerk in Schoonoord

Kerklaan 35
7848AC Schoonoord (gemeente Coevorden)

Architect: J. Smit van Peer Smit 1915 J. Smit van Peer

Beschrijving van Gereformeerde kerk

Inleiding Gebouwd als GEREFORMEERDE KERK in 1915 naar ontwerp van de plaatselijke bouwkundige/aannemer J.S. van Peer in een typerende gereformeerde Eclectische stijl (met neo-gotische en neo-romaanse invloeden). Aan weerszijden van de entree een gevelsteen: "de eerste steen is gelegd door H. Waterink (voorg. der Gem.)" en "26 maart AD 1915". Het interieur is gemoderniseerd en valt, evenals de bijgebouwen aan de achterzijde (1947-1948 en 1960) en de pastorie (jaren zeventig) buiten de bescherming. Omschrijving Zaalkerk van vier travee├źn gedekt door een zadeldak belegd met een geglazuurde platte friese pan; dakruiter met spits; gietijzeren goten op gemetselde klossen. Gevelopbouw met gemetselde plint voorzien van afzaten, lisenen en spaarvelden waarin de vensters zijn aangebracht; spitsboogvensters met gietijzeren tracering (waarin combinatie van driepas en ruitvorm); toepassing van negblokken en sluitstenen. De symmetrisch ingedeelde voorgevel met twee spistboogvensters en een klimmend boogfries bevat een dubbele opgeklampte deur met siergeheng; een spitsboogvormig bovenlicht met penanten en glas-in-lood invulling; daarboven een gekoppeld rondboogvenster. Waardering De kerk is van cultuurhistorisch belang als representant van een specifieke geestelijke ontwikkeling; van architectuurhistorisch belang als representant van een specifieke kerkbouw alsmede van belang vanwege de detaillering van het exterieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)