Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij met krimpen onder afgewolfd rieten dak op ten dele met keien bestraat erf in Erm

Boerderij

Achterste Erm 13
7843TB Erm (gemeente Coevorden)
Drenthe

Bouwjaar: eind 18e eeuw 19e eeuw (verb.) 1970 (rest./verb.) 1800 eind 18e eeuw 19e eeuw (verb.) 1970 (rest./verb.)
Architect: Bureau Monumentenzorg Provincie Drenthe (1970) Bureau Monumentenzorg 1970 Bureau Monumentenzorg Provincie Drenthe (1970)


Beschrijving van Boerderij met krimpen onder afgewolfd rieten dak op ten dele met keien bestraat erf

Inleiding BOERDERIJ met ten dele met keien bestraat erf, in aanleg eind 18e-eeuws met een 19e-eeuwse invulling van de achtergevel. De boerderij behoort typologisch gezien tot het hallehuis-type. In 1970 werd de boerderij in opdracht van F. Akker tot woonhuis verbouwd volgens plan van het Bureau Monumentenzorg van de Provincie Drenthe. Met de uitvoering werd de Fa. J.H. Linneman belast. Buiten de bescherming valt de vernieuwde bijschuur. Omschrijving Boerderij met krimpen, opgetrokken in baksteen en gedekt door een afgewolfd rietdak met gevlochten nok; schoorsteen; ver overkragend voorschild rustend op zware eiken klossen. Gevelopbouw in metselwerk; vlechtwerk; staafankers. Symmetrisch ingedeelde achtergevel met inrijdeur, aan weerszijden een 4- ruits stalraam en mestdeur; zijgevels schuur met kleine driehoekige stalramen en tot raam verbouwde mestdeuren. Woonhuis met gereconstrueerde 30-ruits schuiframen met luiken, paneeldeur en bovenlicht met snijwerk. Waardering Boerderij met ten dele met keien bestraat erf van cultuurhistorisch belang vanwege de landbouwkundige ontwikkeling; van architectuurhistorisch belang vanwege het materiaalgebruik en de gaafheid en van stedebouwkundig belang vanwege de betekenis voor de oorspronkelijke nederzettingsstructuur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 478216
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderij met krimpen onder afgewolfd rieten dak op ten dele met keien bestraat erf in Erm

Hallenhuisboerderij met achterbaander

Achterste Erm 2
Erm (Gemeente Coevorden)
Inleiding BOERDERIJ in aanleg 18e-eeuws maar in 1851 verbouwd waarbij jaartalankers zijn aangebracht in de achtergevel. De boerderij is ee..

Bijschuur in ambachtelijk-traditionele stijl

Achterste Erm 2
Erm (Gemeente Coevorden)
Inleiding BIJSCHUUR gebouwd in een ambachtelijk traditionele stijl. De schuur ligt scheef achter de boerderij en is via een tussenlid (na-o..

Bijschuur in ambachtelijk-traditionele stijl

Achterste Erm 2
Erm (Gemeente Coevorden)
Inleiding BIJSCHUUR gebouwd in een ambachtelijk traditionele stijl. Omschrijving Bijschuur met deels opgemetselde basis; asymmetrisch s..

Hallenhuisboerderij met vakwerkgevel onder steil wolfsdak van heide

Dalerstraat 11
Erm (Gemeente Coevorden)
Boerderij. De gevel van het woongedeelte uitgevoerd in eiken vakwerk met leemvulling. Uitgekraagd zeer steil wolfdak van heide. Het overige ..

Hallenhuisboerderij met achterbaander onder rieten schilddak met bijschuur

De Hoek 2
Erm (Gemeente Coevorden)
(Sterk gewijzigde) 19e eeuwse boerderij met achterbaander waarvan met name het rieten wolfdak en de achtergevel met opgeklampte baander- en ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Boerderij met krimpen onder afgewolfd rieten dak op ten dele met keien bestraat erf in Erm

Foto's (3)