Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Vennen in Steenbergen

Kasteel Buitenplaats

Hoofdweg 16
9307PB Steenbergen (gemeente Noordenveld)
Drenthe

Bouwjaar: 1936-'37
Architect: H.C. Hillebrands en T. Zondag


Beschrijving van De Vennen

Inleiding Als LANDHUIS gebouwd in 1936-1937 in typerende Interbellum Architectuur in opdracht van de heer J.B. Bruins (arts te Roden) en ontworpen door de architecten H.C. Hillebrands (Nietap) en T. Zondag (Roden). Het landhuis ligt in een bos aan de rand van een ven. De oorspronkelijke indeling met meidenkamer en keuken is inmiddels gewijzigd. Omschrijving Asymmetrisch opgezet, samengesteld bouwvolume bestaande uit een souterrain, deels een en deels twee bouwlagen en gedekt door een hoogopgaand samengesteld schilddak belegd met romaanse pannen; schoorstenen; enkele dakkapellen; goot met overstek. Gevelopbouw met basis in donkere steen; opgaand metselwerk in gele steen; oorspronkelijke vensterindelingen, deels met glas-in-lood. Noordwestgevel met garage geplaatst als drive-in en voorzien van houten inrijdeuren; entree met stoep, portiek; drievoudig gekoppeld trappenhuisvenster grotendeels met glas-in-lood, daarboven een met hout betimmerde topgevel waarin een luidbel is opgenomen; links van de topgevel een loggia. Aan de zuidwestgevel een halfronde uitbouw (erker) met plat. Zuidoost met terras gericht op het water. Waardering Landhuis van cultuurhistorisch belang vanwege de specifieke en in Drenthe weinig voorkomende ontwikkeling in landelijk gebied en vanwege de aard van het object; van architectuurhistorisch belang vanwege het ontwerp, het materiaalgebruik en de gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 478214
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Vennen in Steenbergen

Hunebed D1

ten westen van de Hoofdweg aan de zuidrand van de Noorderduinen
Roden (Gemeente Noordenveld)
Terrein waarin het hunebed D 1. Datering: Neolithicum.

Kop-rompboerderij met woonhuis onder afgewolfd zadeldak en schuur onder rieten schilddak

Hoofdweg 15
Langelo (Gemeente Noordenveld)
Omschrijving Wat betreft materiaalgebruik en detaillering traditionele laat 19e-eeuwse (ca. 1875) BOERDERIJ van het kop-romptype. Het uit ..

Kop-rompboerderij, bijschuur

Hoofdweg 15
Langelo (Gemeente Noordenveld)
Omschrijving Deels uit baksteen, deels uit gerabatte houten delen opgetrokken BIJSCHUUR onder rietgedekt aan een zijde doorgetrokken schild..

Café 't Hart van Lieveren

Centrum 2
Lieveren (Gemeente Noordenveld)
Inleiding Voormalige BOERDERIJ met in 1890 toegevoegd CAFE, het geheel gebouwd in een ambachtelijk-decoratieve baksteen-architectuur. Inmi..

Voorm. openbare lagere school

Hoofdstraat 62
Een (Gemeente Noordenveld)
Inleiding SCHOOLGEBOUW uit 1877, gelegen aan een oude zandweg en omgeven door een beukenhaag en enkele eiken. Het gebouw is nu als woning/a..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Vennen in Steenbergen