Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Café 't Hart van Lieveren in Lieveren

Boerderij

Centrum 2
9304TH Lieveren (gemeente Noordenveld)
Drenthe

Bouwjaar: 1890 (verb.)


Beschrijving van Café 't Hart van Lieveren

Inleiding Voormalige BOERDERIJ met in 1890 toegevoegd CAFE, het geheel gebouwd in een ambachtelijk-decoratieve baksteen-architectuur. Inmiddels is het schuugedeelte geheel tot woonhuis verbouwd en is het woonhuis volledig in gebruik als cafe. Van belang is de hoofdmassa van het geheel en de detaillering van de gevels aan de straatzijde. Omschrijving Boerderij met cafe. Het cafe is gebaseerd op een langgerekt rechthoekige grondslag en bestaat uit een woonlaag gedekt door een schilddak belegd met pannen. De gevelopbouw wordt bepaald door een trasraam in rode baksteen; opgaand metselwerk in zachtrode baksteen met gemetselde banden in witte kalkzandsteen; kalkzandsteen eveneens toegepast in fries en detaillering hanekammen boven de T-vensters. De schuur is in baksteen opgetrokken en wordt gedekt door een aan voor- en achterzijde afgewolfd zadeldak belegd met hollandse pannen. Waardering Het cafe is van cultuurhistorisch belang vanwege de specifieke functionele ontwikkeling in een kleinschalige agrarische nederzetting; van architectuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling en van stedebouwkundig belang vanwege de ligging op een centraal punt in het dorp. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 478213
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Café 't Hart van Lieveren in Lieveren

Mensinge: duiventil

Mensingheweg 5
Roden (Gemeente Noordenveld)
Onderdeel 6 Omschrijving DUIVENTIL behorende tot de buitenplaats Mensinge. In het weiland terzijde van het huis staat een merkwaardig geto..

Mensinge: zuidelijk bouwhuis

Mensingheweg 3
Roden (Gemeente Noordenveld)
Onderdeel 4B Inleiding De in historiserende stijl opgetrokken bouwhuizen uit 1920 behorende tot de buitenplaats Mensinge staan aan weerszi..

Mensinge: historische tuin- en parkaanleg

Mensingheweg 5
Roden (Gemeente Noordenveld)
Onderdeel 2 Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Mensinge. Deels in structuur en deels in detail gaa..

Mensinge: toegangshek

Mensingheweg 5
Roden (Gemeente Noordenveld)
Onderdeel 5 Omschrijving TOEGANGSHEK behorende tot de buitenplaats Mensinge. In de as van het hoofdgebouw staat een monumentaal toegangshe..

Mensinge: noordelijk bouwhuis

Mensingheweg 1
Roden (Gemeente Noordenveld)
Onderdeel 4A Inleiding De in historiserende stijl opgetrokken bouwhuizen uit 1920 behorende tot de buitenplaats Mensinge staan aan weerszi..

Kaart & Routeplanner

Route naar Café 't Hart van Lieveren in Lieveren

Foto's (1)