Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kop-rompboerderij in sobere classicistisch getinte baksteenarchitectuur in Roderwolde

Boerderij

Hoofdstraat 38
9315PC Roderwolde (gemeente Noordenveld)
Drenthe

Bouwjaar: ca. 1860 1860 ca. 1860


Beschrijving van Kop-rompboerderij in sobere classicistisch getinte baksteenarchitectuur

Inleiding BOERDERIJ gebouwd rond 1860 in opdracht van de Rodense familie Aukema in een in een sobere classicistisch getinte baksteenarchitectuur. De boerderij is een variant van het kop- romp-type. De bescherming betreft het woonhuis en de hoofdvorm van de schuur. Omschrijving Boerderij bestaande uit woonhuis en schuur. Woonhuis evenwijdig aan de weg gelegen, gebaseerd op rechthoekige grondslag en bestaande uit een bouwlaag. Het woonhuis wordt gedekt door een aan achterzijde doorgetrokken afgewolfd zadeldak belegd met hollandse pan; geprofileerde daklijst met goot op klossen; schoorstenen; centraal geplaatst dakkapel met zadeldak en gekoppelde 6-ruits schuiframen. Gevelopbouw in rood metselwerk, licht getoogde vensters met 6-ruits schuiframen; in de kopse gevels geplaatste 2-ruits zolderramen; oostelijke zijgevel met twee kelderramen. Centraal in de symmetrisch ingedeelde voorgevel een gebombeerde paneeldeur met bovenlicht en omlijsting. Haaks op de weg gelegen aan de woning vastgebouwde schuur, gedekt door een afgewolfd zadeldak (met niet oorspronkelijke bedekking). Voorgevel met inrijdeur en roosvenster; achtergevel met korfboogvormige inrijdeur; gietijzeren rondboogvensters; staldeur met gietijzeren rondboog bovenlicht. Oostelijke gevel met (dicht gemetselde) getoogde vensters; een staldeur en twee 4-ruits stalramen ter hoogte van de spoelstraat. Waardering Boerderij van cultuurhistorisch belang vanwege de typologische ontwikkeling van het kop-romp type; van architectuurhistorisch belang vanwege de traditioneel ambachtelijke vormgeving; van stedebouwkundig belang vanwege de bijzondere ruimtelijke betekenis ten opzichte van de overige bebouwing in het oude centrum van Roderwolde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 478212
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kop-rompboerderij in sobere classicistisch getinte baksteenarchitectuur in Roderwolde

Hervormde kerk (Jacobskerk)

Hoofdstraat 25
Roderwolde (Gemeente Noordenveld)
Ned.Herv.Kerk uit 1831 met witte toren. Inventaris: zandstenen doopvont (XIV) uit de voormalige oude kerk. Eenklaviers mechanisch orgel gema..

Hervormde kerk, toren

Hoofdstraat 25
Roderwolde (Gemeente Noordenveld)
Toren van de Ned.Herv.Kerk Roderwolde. Klokkenstoel met klok van N. Sickmans, 1634, diam. 96 cm.

Woldzigt

Hoofdstraat 58
Roderwolde (Gemeente Noordenveld)
Oliekorenmolen "Woldzigt" uit 1852. Bovenkruier op langwerpig bakstenen onderstuk.

Woldzigt, bijgebouwen

Hoofdstraat 58
Roderwolde (Gemeente Noordenveld)
Dienstgebouwen in bakstenen onderstuk van oliekorenmolen "Woldzigt".

Algemene begraafplaats, baarhuisje

Achtersteweg 2
Roderwolde (Gemeente Noordenveld)
Eenvoudig baarhuisje op rechthoekige plattegrond in 1843 opgetrokken uit zachtrode baksteen en gedekt door een aan een zijde doorgetrokken p..

Kaart & Routeplanner

Route naar Kop-rompboerderij in sobere classicistisch getinte baksteenarchitectuur in Roderwolde