Brink De Brink, onderwijzerswoning in Roden

Schoolstraat 3
9301KB Roden (gemeente Noordenveld)

Beschrijving van Brink De Brink, onderwijzerswoning

Inleiding ONDERWIJZERSWONING behorende bij de naastliggende eveneens beschermde school (uit ca. 1890) en gebouwd in 1920 in typerende Interbellum-architectuur. Van bescherming uitgesloten zijn de bijgebouwde schuurtjes. Omschrijving Op rechthoekige grondslag gebaseerd, in baksteen opgetrokken woonhuis gedekt door een hoogopgaand zadeldak belegd met cementpannen; schoorsteen in de nok. De gevelopbouw wordt bepaald door een trasraam in koppenverband, opgaand metselwerk in kruisverband; vier markant geplaatste hoekerkers met plat; goten op uitkragend metselwerk. Zuidelijke topgevel met entree voorzien van gemetselde omlijsting met daarbinnen een geprofileerde houten omlijsting. Verdieping met 6-ruits schuiframen met tussen de ramen hoogopgaande in reliƫf gemetselde lisenen; gepleisterde spaarvelden; trijs boven een 8-ruits zolderraam. De noordelijke zijgevel is in vergelijkbare stijl opgebouwd maar heeft aan de achterzijde een verbreding waarin een dubbel kozijn en twee 4- ruits ramen. Waardering Woning van cultuurhistorisch belang vanwege de specifieke functionele ontwikkeling in relatie met het naastliggende schoolgebouw; van architectuurhistorisch belang vanwege het ontwerp, de vormgeving, de gaafheid en de regionale zeldzaamheid; van stedebouwkundig belang vanwege de samenhang met de school en de betekenis voor de overige brink-bebouwing. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)