Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Brink De Brink, onderwijzerswoning in Roden

Woonhuis

Schoolstraat 3
9301KB Roden (gemeente Noordenveld)
Drenthe

Bouwjaar: 1920


Beschrijving van Brink De Brink, onderwijzerswoning

Inleiding ONDERWIJZERSWONING behorende bij de naastliggende eveneens beschermde school (uit ca. 1890) en gebouwd in 1920 in typerende Interbellum-architectuur. Van bescherming uitgesloten zijn de bijgebouwde schuurtjes. Omschrijving Op rechthoekige grondslag gebaseerd, in baksteen opgetrokken woonhuis gedekt door een hoogopgaand zadeldak belegd met cementpannen; schoorsteen in de nok. De gevelopbouw wordt bepaald door een trasraam in koppenverband, opgaand metselwerk in kruisverband; vier markant geplaatste hoekerkers met plat; goten op uitkragend metselwerk. Zuidelijke topgevel met entree voorzien van gemetselde omlijsting met daarbinnen een geprofileerde houten omlijsting. Verdieping met 6-ruits schuiframen met tussen de ramen hoogopgaande in reliƫf gemetselde lisenen; gepleisterde spaarvelden; trijs boven een 8-ruits zolderraam. De noordelijke zijgevel is in vergelijkbare stijl opgebouwd maar heeft aan de achterzijde een verbreding waarin een dubbel kozijn en twee 4- ruits ramen. Waardering Woning van cultuurhistorisch belang vanwege de specifieke functionele ontwikkeling in relatie met het naastliggende schoolgebouw; van architectuurhistorisch belang vanwege het ontwerp, de vormgeving, de gaafheid en de regionale zeldzaamheid; van stedebouwkundig belang vanwege de samenhang met de school en de betekenis voor de overige brink-bebouwing. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 478210
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Brink De Brink, onderwijzerswoning in Roden

Brink De Brink

Schoolstraat 1
Roden (Gemeente Noordenveld)
Inleiding Gebouwd rond 1890 als Openbare Lagere SCHOOL in ambachtelijk-decoratieve baksteen-architectuur. Inmiddels is de school in gebrui..

Hervormde kerk 3 Hervormde kerk, pastorie

Brink 5
Roden (Gemeente Noordenveld)
Pand onder dwars schilddak met hoekschoorstenen en dakkapel. Zesruitsschuifvensters. XIX A.

Hervormde kerk 1 Hervormde kerk (Catharinakerk)

Brink 8
Roden (Gemeente Noordenveld)
Ned.Herv.Kerk. Oorspronkelijk 13e eeuwse kerk met 15e eeuws koor en zijbeuken. Inventaris: preekstoel uit 1717, orgel 1779, herenbank XVIIIc..

Hervormde kerk 2 Hervormde kerk, toren

Brink 8
Roden (Gemeente Noordenveld)
Toren van de Ned.Herv.Kerk. Klokkenstoel met klok van J. Borchhardt, 1746, diam. 116 cm. Mechanisch torenuurwerk G. Looze, Leeuwarden, 1905.

Spijker De Spijker

Spijkerzoom 4
Roden (Gemeente Noordenveld)
Boerderij bestaande uit woongedeelte onder zadeldak en aansluitend schuur met zijbaander. Het in oorsprong waarschijnlijk 17e-eeuwse huis, d..

Kaart & Routeplanner