Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voorm. christelijke lagere school in Nieuw Roden

Gebouw

Eikenlaan 5
9311PV Nieuw Roden (gemeente Noordenveld)
Drenthe

Bouwjaar: 1930-'31
Architect: H. Beumer

(1 recensie)

Beschrijving van Voorm. christelijke lagere school

Inleiding SCHOOL met DRINK- en ZITPLAATS gebouwd in 1930-1931 in opdracht van de "Vereeniging school met den Bijbel" en in typerende Interbellum-stijl ontworpen door architect H. Beumer uit Arnhem. Gevelsteen met: "Eerste steen gelegd door J.G. Togtema. evangelist". De drink- en zitplaats is centraal voor het gebouw geplaatst. De bescherming betreft alleen het oorspronkelijke gedeelte van de school (en de srink- en zitplaats); de bijgebouwen vallen buiten de bescherming. De school is inmiddels in gebruik als Dagschool voor volwassenen. Omschrijving Op rechthoekige grondslag gebaseerd schoolgebouw met twee klaslokalen, aan weerszijden een lagere vleugel. Het geheel bestaat uit een bouwlaag en wordt gedekt door een samengesteld schilddak bedekt met romaanse pannen; schoorstenen; dakkapel in voorste dakschild; goot met overstek. Gevelopbouw met trasraam en aangemetselde bloembak in donker blauwe klinkers (strengperssteen) en de opgaande buitengevels in genuanceerde strengperssteen (waalformaat van de fabriek N.V. Jurgens te Bingerden bij Doesburg); muurankers; symmetrisch ingedeelde voorgevel met twee viervoudig gekoppelde lokaalramen met zwaar kozijnhout en ongelijkmatige 6-ruits roedeverdeling in het grote, naar binnen vallende bovenlicht; gekoppelde 4-ruits ramen in de symmetrisch ingedeelde achtergevel; linker aanbouw met drievoudig gekoppeld smalle ramen; rechter aanbouw met portiek rustend op kolom en in de zijgevel een drievoudig gekoppelde 8-ruits ramen met vast kalf. De DRINK- en ZITPLAATS ligt centraal voor het schoolgebouw, is gebaseerd op rechthoekige grondslag en bestaat uit een op beton gemetselde platte laag, opgaand metselwerk met verbreding voor de (inmiddels verdwenen) houten bank en achterwand in verticaal metselwerk waarin de (inmiddels verdwenen) kraan is opgenomen. Waardering School met bijbehorende drink- en zitplaats van cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische en geestelijke ontwikkeling in een jonge ontginningsnederzetting; van architectuurhistorisch belang vanwege de typologie, de sobere maar zorgvuldige vormgeving en vanwege de gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 478207
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen (1)

Voorm. christelijke lagere school
1
Recensie door: ()
Vierde zin in haaakjes moet "drink" lezen, niet "shrink" Veel herinneringen daar, kgingbals kind daar naar school Fondly Anne Hogendoorn Togtema
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voorm. christelijke lagere school in Nieuw Roden

Zulthe 1 De Zulthe

De Zulthe 8
Roden (Gemeente Noordenveld)
BOERDERIJ bestaande uit woonhuis en schuur. De schuur heeft als oudste datum het jaartal 1857 in de sluitsteen boven de inrijdeur en de init..

Zulthe 2 De Zulthe, stookhut

De Zulthe 8
Roden (Gemeente Noordenveld)
STOOKHUT naast de boerderij gelegen en gebouwd in 1909 bijgebouwd in opdracht van F. Deodatus naar ontwerp van architect H.C. Hillebrands ui..

Pand met verdieping onder schilddak (Speelgoedmuseum)

Brink 31
Roden (Gemeente Noordenveld)
Pand uit de 18e eeuw, met een verdieping verhoogd in de 19e eeuw. Schilddak, voorgevel met in de vensters zesruitsschuiframen en houten kroo..

Dwarshuis onder pannen zadeldak en met schuur

Brink 19
Roden (Gemeente Noordenveld)
Dwarshuis, onder zadeldak van pannen, XIX B, aansluitend tegen 21-25. Vensters met 6-ruitsschuiframen. Links inrijdeuren. Schuur 19e eeuw. (..

Boerderij met dwars uitgebouwd woondeel, inrijpoort en Friese schuur

Brink 21
Roden (Gemeente Noordenveld)
BOERDERIJ met Friese schuur. Inrijpoort onder gemetselde segmentboog. Woongedeelte dwars uitgebouwd met lange gevel aan de weg. Kap van de s..

Kaart & Routeplanner