Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis in sobere classicistisch getinte baksteenarchitectuur in Nietap

Woonhuis

J.P. Santeeweg 16
9312PE Nietap (gemeente Noordenveld)
Drenthe

Bouwjaar: ca. 1850


Beschrijving van Woonhuis in sobere classicistisch getinte baksteenarchitectuur

Inleiding Evenwijdig aan de straat gelegen WOONHUIS gebouwd rond 1850 in een sobere classicistisch getinte baksteenarchitectuur. Aan achterzijde en zijgevels zijn wijzigingen toegevoegd die buiten de bescherming vallen. Omschrijving Op rechthoekige grondslag gebaseerd in baksteen opgetrokken woonhuis bestaande uit een bouwlaag met kap en gedekt door een steil schilddak belegd met geglazuurde hollandse pannen; schoorstenen (inmiddels zonder kap); een (vereenvoudigde) geprofileerde daklijst met gietijzeren goot. Symmetrische voorgevel met 6-ruits ramen; centraal gelegen paneeldeur met smeedijzeren sierrooster; rondboog bovenlicht; deuromlijsting; restanten van stoep met smeedijzeren kettingen en palen; gemetselde dakkapel met later aangebrachte topgevel. Waardering Woonhuis van cultuurhistorisch belang vanwege de typologie en van architectuurhistorisch belang vanwege de vormgeving waarbij tevens het belang van het object ten opzichte van de overige lokale architectuur betrokken moet worden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 478206
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis in sobere classicistisch getinte baksteenarchitectuur in Nietap

Hervormde kerk (Damkerk)

De Dam 44
Leek
Herv. Kapel. Aan de gedempte haven gelegen eenvoudig zaalgebouw uit 1660, met spitsboogvensters en dakruiter midden op de nok. Daarop windva..

Oldambster boerderij in eclectische stijl

Tolberterstraat 52
Leek
Inleiding Oldambtster BOERDERIJ met aan weerszijden twee krimpen gebouwd in 1884 in een Eclectische stijl in opdracht van Jonkheer Mr. J.E...

Huis de Nienoord

Nienoord 1
Leek
Huis de Nienoord. In het ter plaatse van de borg Nienoord in 1884 opgetrokken landhuis zijn twee 17e eeuwse toegangspoortjes opgenomen, een ..

Stelpboerderij met schuur, bijschuur, bakhuis en hondenhok

Hoofdstraat 124
Midwolde (Gemeente Leek)
Op fraai met hoog hout begroeid erf gelegen gave boerderij uit 1859 van het stelptype. Het vier vensters diepe voorhuis heeft een dak met fr..

Vredewold

Hoofdstraat 132
Midwolde (Gemeente Leek)
Inleiding CAFÉ met BOVENWONING en DOORRIT volgens een gevelsteen gebouwd in 1928 in opdracht van B. Veenma. Het pand, dat is opgetrokken i..

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis in sobere classicistisch getinte baksteenarchitectuur in Nietap