Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voorm. tolhuis in Foxwolde

Gebouw

Roderwolderweg 14
9314TA Foxwolde (gemeente Noordenveld)
Drenthe

Bouwjaar: 1884
Architect: A. Schotanus


Beschrijving van Voorm. tolhuis

Inleiding TOLHUIS in 1884 gebouwd in een ambachtelijk-decoratieve baksteen- architectuur aan de in hetzelfde jaar aangelegde straatweg Roden- Peize-Groningen, naar ontwerp van architect A. Schotanus (Zuidhorn) en in opdracht van de gemeente Roden. Het werk is uitgevoerd door aannemer H. Sijdzes uit Farmsum. Inmiddels is het tolhuis als woonhuis in gebruik waarmee de oorspronkelijke indeling met bergruimte, koe- en varkensstal verdwenen en de zijgevels vernieuwd zijn. Omschrijving Symmetrisch opgezet naar achteren toe verbreden bouwvolume van een bouwlaag en gedekt door een aan achterzijde afgewolfd zadeldak belegd met gegolfde rode pannen; schoorsteen; geschulpte windveren en decoratief bewerkte makelaar in topgevel. Gevelopbouw van het voorste gedeelte met aangestreken plint, opgaand metselwerk van "gevelhardgrauw waalsteen met ingemetselde lagen van cementsteen"; decoratiefmetselwerk in topgevel; getoogde ramen (van oorsprong 6-ruits schuif- of draairamen) met daarboven hanekam met blokmotief afgedekt door een gepleisterde waterlijst. Centraal in de topgevel van oorsprong een eikehouten tariefbord; daarboven in pleisterwerkomlijsting het jaartal 1884. Waardering Tolhuis (ondanks de aanpassingen) van cultuurhistorisch belang vanwege de sociaal-economische, geografische en typologische ontwikkeling; van architectuurhistorisch belang vanwege de vormgeving en de betekenis voor de ontwikkeling van de infrastructuur; van stedebouwkundig belang vanwege de sterk beeldbepalende ligging en functionele samenhang met de openbare weg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 478205
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voorm. tolhuis in Foxwolde

Huis Willinge (Jachthuis)

Roderweg 22
Peize (Gemeente Noordenveld)
Huis Jachthuis. Verdiepingloos huis met verhoogde middenpartij en fronton, voor een boerderij. Deur met pilasteromlijsting. Omstreeks 1840.

Waaienhof

Oosteinde 1
Roden (Gemeente Noordenveld)
Inleiding BOERDERIJ gebouwd in 1925 in opdracht van E. Willems en bestaande uit een woonhuis met daaraan gekoppeld de schuur. Gevelsteen: ..

Waaienhof, bijschuur

Oosteinde 1
Roden (Gemeente Noordenveld)
Inleiding BIJSCHUUR gebouwd in 1925 in opdracht van E. Willems en gelegen naast het hoofdgebouw. De bescherming is gericht op de hoofdvorm..

Waaienhof, inrijhek

Oosteinde 1
Roden (Gemeente Noordenveld)
INRIJHEK gebouwd in 1925 in opdracht van E. Willems en gelegen aan de weg en toegang verschaffend tot het boerenerf. Omschrijving Smeedijz..

Boerderij met woonhuis met puntgevel en stal met zijbaander

Schipdijk 1
Peize (Gemeente Noordenveld)
Boerderij, 18e eeuw. Woonhuis door vlechtingen versierde puntgevel en zesruitsramen. Stal met door pannen en riet gedekt dak en zijbaander.

Kaart & Routeplanner

Route naar Voorm. tolhuis in Foxwolde

Foto's (1)