Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis in traditionele stijl met Jugendstil- en barokelementen met aangebouwde schuur in Zwinderen

Boerderij

Verl Hoogeveense Vaart 94
7864TC Zwinderen (gemeente Coevorden)
Drenthe

Bouwjaar: 1912
Architect: J. Daanje Daanje 1912 J. Daanje


Beschrijving van Woonhuis in traditionele stijl met Jugendstil- en barokelementen met aangebouwde schuur

Inleiding WOONHUIS gebouwd in 1912 als 'Heeren Behuizing met boerderij' voor de heer J. Rigterink te Oosterhesselen, ontworpen door J. Daanje uit Emmen in traditionele trant met gebruikmaking van onder meer Jugenstil- en naar de barok verwijzende elementen. Naar alle waarschijnlijkheid werd het huis (kantoor) ook gebruikt voor de inning van pachtgelden.Inmiddels is het woonhuis dubbel bewoond. Vermeldenswaardig is de tuinaanleg die het statige uiterlijk van het woonhuis versterkt. Omschrijving Woonhuis met achterliggende schuur. Het op rechthoekige grondslag gebaseerde woonhuis is in baksteen opgetrokken en wordt gedekt door een afgeknot zadeldak belegd met Lucas IJsbrandspan; hoekschoorstenen met kappen en pirons. Op de geprofileerde daklijst van het afgeknot dakvlak zat volgens de bouwtekening een crête. Gevelopbouw met brede gepleisterde plint, opgaand metselwerk; geblokte hoekpilasters met bosschage; fries met kraalprofiel en Jugendstil tegeltableaus (aan de zuidwestkant verdwenen) met boven het fries een geprofileerde gootlijst. Vensters met natuurstenen vensterbanken; waarschijnlijk in zink uitgevoerde bloemdecoratie in het boogveld; ontlastingsbogen in rode baksteen met aanzet- en sluitstenen. De symmetrisch ingedeelde voorgevel heeft in het midden een natuurstenen stoep, een portiek voorzien van gepleisterde omlijsting; Jugendstil tegeltableaus en een van snijwerk voorziene dubbele paneeldeur met naald en Jugendstil sierroosters. Boven de portiek een op bewerkte consoles (met maskerons) rustend balkon. Het verhoogde middenstuk heeft een dubbele openslaande balkondeur met aan weerszijden een raam. De opbouw van het verhoogde middenstuk is vergelijkbaar met de hoofdmassa, zij het dat in het fries een ander Jugendstil tegeltableau is toegepast. De noordgevel bevat twee kelderramen met diefijzers. In noord- en zuidgevel een gekoppeld venster. De aangebouwde schuur heeft een T-vormig kapplan met wolfseinden, deels belegd met Lucas IJsbrandspan en voorzien van gietijzeren goten. Gevelopbouw met gepleisterde plint en opgaand metselwerk. In de voorgevel een getoogde dubbele inrijdeur met roedeverdeling in het bovenste deel; siergeheng en hanemkam; stalraam met ontlastingsboog. Drievoudig gekoppeld zolderraam in Jugensdtil-trant met hoefijzervormige ontlastingsboog en metselmozaïek in boogveld; topgevel met houten rondboog sierspant. Zijgevel met taatsdraaiend getoogd gietijzeren ramen. Achterzijde (noordwestgevel) met dicht gemetselde wagendeur; staldeuren en getoogde gietijzeren 6-ruits stalramen. Waardering Woonhuis van cultuurhistorisch belang als uiting van een bijzondere sociaal-economische ontwikkeling (pachtsysteem); van architectuurhistorisch belang vanwege het ontwerp, de vormgeving, de toepassing van decoratieve materialen en de gaafheid. Stedebouwkundig is het pand van belang vanwege de beeldbepalende ligging in het in structureel opzicht gave gebied. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 478204
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis in traditionele stijl met Jugendstil- en barokelementen met aangebouwde schuur in Zwinderen

Boerderij in traditionele stijl met Jugendstil-elementen

Verl Hoogeveense Vaart 41
Zwinderen (Gemeente Coevorden)
Inleiding BOERDERIJ gebouwd in 1910 voor Mej. R. Lanting uit Zwinderen, ontworpen door K. Huizing uit Oosterhesselen in traditionele trant ..

Muldert 't Muldert

Verl Hoogeveense Vaart 35
Zwinderen (Gemeente Coevorden)
Inleiding BOERDERIJ 't Muldert gebouwd in 1864 door de familie Lanting. De boerderij is een voorbeeld van het zogenaamde landherentype met..

Hallenhuisboerderij met zijbaanders (voorm. café) en stookhut

Verl Hoogeveense Vaart 55
Zwinderen (Gemeente Coevorden)
Inleiding BOERDERIJ met jongere stookhut (ca.1900?), gebouwd in 1862 (volgens ankerjaartal) en behorend tot het hallehuistype met zijbaand..

Schuur met schaapskooi onder rieten schilddak met overstek

Dorpsstraat 61
Gees (Gemeente Coevorden)
In aanleg vermoedelijk 18e eeuwse schuur met schaapskooi. Uit steen, hout en rietbekleding opgetrokken gebouw onder zich halverwege verhoge..

Terrein met aanleg en overblijfselen van een kasteel

aan de Muzelweg op het Geesterveld Muzelweg aan de Muzelweg op het Geesterveld
Gees (Gemeente Coevorden)
Terrein met daarin de voorburcht, de aanleg en de overblijfselen van een middeleeuwse motte.

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis in traditionele stijl met Jugendstil- en barokelementen met aangebouwde schuur in Zwinderen