Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij in traditionele stijl met Jugendstil-elementen in Zwinderen

Boerderij

Verl Hoogeveense Vaart 41
7864TA Zwinderen (gemeente Coevorden)
Drenthe

Bouwjaar: 1910
Architect: K. Huizing Huizing 1910 K. Huizing


Beschrijving van Boerderij in traditionele stijl met Jugendstil-elementen

Inleiding BOERDERIJ gebouwd in 1910 voor Mej. R. Lanting uit Zwinderen, ontworpen door K. Huizing uit Oosterhesselen in traditionele trant met Jugendstil-elementen. De zuidwestgevel is aangepast en in dit dakschild is een dakkapel bijgeplaatst. De toegevoegde bijschuren vallen buiten de bescherming. Omschrijving Boerderij bestaande uit woonhuis en schuur. Het woonhuis is op rechthoekige grondslag gebaseerd, opgetrokken in baksteen en gedekt door een schilddak met geglazuurde kruispan; schoorstenen met kappen. Gevelopbouw met gepleisterde plint; vensters met oorspronkelijk kozijnhout en in het spaarveld bosschage afgedekt door een ontlastingsboog met sluitsteen; fries met bewerkte klossen en geprofileerde gootlijst. De symmetrisch ingedeelde voorgevel heeft een vooruitspringend middenstuk met natuurstenen stoep; portiek met Jugendstil tegeltableau aan de zijwanden; dubbele paneeldeur met naald en Jugendstil sierroosters; consoles ter onderbouwing van het uitkragende verhoogde middenstuk; op bewerkte consoles rustend balkon voorzien van sober bewerkte houten borstwering. De schuur is in baksteen opgetrokken met een constructie van dekbalkgebinten aan een zijde verdubbeld, de schuur wordt gedekt door een afgewolfd rietdak, zuidelijke zijgevel deels vernieuwd met betonnen stalramen; oostgevel met staldeuren; getoogde gietijzeren 6-ruitsramen; staafankers en een getoogde baander met loopdeur. De noordelijke zijgevel heeft taatsdraaiende getoogde gietijzeren stalramen; staafankers. De westgevel (het deel naast het woonhuis) heeft een wagendeur en in het scheve gevelveld een getoogde baander met bijpassend 12-ruits bovenlicht; bovenlangs een geschulpte windveer. Waardering Boerderij van architectuurhistorisch belang vanwege de vormgeving (met name vanwege de constructie van de schuur en vanwege de toegepaste Jugendstil-decoraties) en van stedebouwkundig belang vanwege de beeldbepalende situering ten opzichte van de in structureel opzicht gave omgeving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 478202
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderij in traditionele stijl met Jugendstil-elementen in Zwinderen

Woonhuis in traditionele stijl met Jugendstil- en barokelementen met aangebouwde schuur

Verl Hoogeveense Vaart 94
Zwinderen (Gemeente Coevorden)
Inleiding WOONHUIS gebouwd in 1912 als 'Heeren Behuizing met boerderij' voor de heer J. Rigterink te Oosterhesselen, ontworpen door J. Daan..

Muldert 't Muldert

Verl Hoogeveense Vaart 35
Zwinderen (Gemeente Coevorden)
Inleiding BOERDERIJ 't Muldert gebouwd in 1864 door de familie Lanting. De boerderij is een voorbeeld van het zogenaamde landherentype met..

Hallenhuisboerderij met zijbaanders (voorm. café) en stookhut

Verl Hoogeveense Vaart 55
Zwinderen (Gemeente Coevorden)
Inleiding BOERDERIJ met jongere stookhut (ca.1900?), gebouwd in 1862 (volgens ankerjaartal) en behorend tot het hallehuistype met zijbaand..

Schuur met schaapskooi onder rieten schilddak met overstek

Dorpsstraat 61
Gees (Gemeente Coevorden)
In aanleg vermoedelijk 18e eeuwse schuur met schaapskooi. Uit steen, hout en rietbekleding opgetrokken gebouw onder zich halverwege verhoge..

Grote houten bijschuur en hooischuur annex schaapskooi bij boerderij

Oude Steeg 25
Gees (Gemeente Coevorden)
Grote houten ten dele met riet beklede bijschuur, hooischuur annex schaapskooi, bij boerderij.

Kaart & Routeplanner

Route naar Boerderij in traditionele stijl met Jugendstil-elementen in Zwinderen

Foto's (1)